Matti Körkön valokuvakokoelma

KLIKKAA KUVIA

Nainen ajamassa heinää ladosta rekikeliaikaan. Kuva: Matti Körkkö / Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry.

Rovaniemen Louejärvellä asuneen Matti Körkön (1910–1977) valokuvakokoelma on paikallisesti ja yhteisöllisesti merkittävä. Körkkö kuvasi Kemijokivarren kylissä  1920–1950-luvuilla.

Matti Körkkö kuvasi ryhmä- ja henkilökuvia, rakennuksia, erilaisia juhlia sekä tilannekuvia metsätöistä, uitosta ja maataloustöistä. Myös arkiset askareet olivat hänen kameransa kohteina. Esimerkiksi Nätti-Jussi, tuo kuuluisa jätkä ja tarinaniskijä, viihtyi Louejärven pirtissä ja asettui Körkön kuvattavaksi pihapiirissä kasvavan tuuheaoksaisen sembramännyn eteen. Hän pyysi poseeraamaan useita muitakin kuvattaviaan saman puun eteen. Valokuvat hän kehitti samaisen pihan maakellariin rakennetussa pimiössä.

Matti Körkön kuvakokoelma on laaja: negatiiveja on 2255 kappaletta, joista suurin osa lasinegatiiveja. Hänen lapsensa lahjoittivat tämän arvokkaan aineiston Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:lle. Rovaniemen Lions Club Alakemijoen ja Lapin yliopiston rahoituksella negatiivit puhdistettiin, digitoitiin, asiasanoitettiin ja arkistoitiin Nätti-Jussi - hankkeessa 2017–2018 Lapin maakuntamuseon tiloissa. Siellä negatiiveja myös säilytetään. Kuvat tallennettiin Lapin maakuntamuseon Cumulus-tietokantaan kaikkien katsottavaksi. Digitointiprosessi ja kuvien tunnistaminen jatkuivat vuoden 2019 aikana. 

Matti Körkön kuvat on katsottavissa Lapin maakuntamuseon kokoelmaselaimessa http://cumulus.rovaniemi.fi/kuvakokoelma/ 
hakusana: Körkkö, Matti

Jos tunnistatte kuvasta henkilön/paikan ym., ilmoittaisitteko siitä anni.arvio[at]rovaniemi.fi

Körkön valokuvista voi olla yhteydessä Lapin maakuntamuseoon. 


Nätti-Jussi, Louejärvi. Kuva: Matti Körkkö / Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto.