2. Puovi

Pöykkölän puovi on ainoa lajissaan Peräpohjolassa. Kuva Mervi Löfgren Autti.

Puovi eli puotirakennus on 40 metriä pitkä ja kaksikerroksinen. Sen koko on suhteessa talon vaurauteen, joka saatiin karja- ja porotaloudella sekä kalastuksella. Pöykkölän puovi on ainoa lajissaan Peräpohjolan alueella. Alakerran näyttelytiloihin kuuluvat ruokapuovi, miesten puovi, paikallishistorian osasto sekä talli.

Ruokapuovissa on ruokatalouteen liittyvää esineistöä.

Miestenpuovissa säilytettiin erilaisia työvälineitä. Esillä on puutyövälineitä, sepän tarvekaluja sekä tervanpolttoon liittyviä esineitä.

Tallissa on suomenhevosesta ja Kirppu-orista kertova näyttelykokonaisuus: sila- ja luokkivaljaita, taidokkaasti koristeltuja länkiä, tuomipuusta taivutettuja luokkia ja setolkkia sekä vihkireki, kilpa-ajorattaat ja -reet. 

Paikallishistorian osastolla avattiin 18.5.2023 uusittu valokuvanäyttely ”Rovaniemi – ei kylä eikä kaupunki”. Paikallishistorian puovista pääsee yläkertaan, jossa ovat metsästys, kalastus- maatalous- ja käsityöosastot.

Metsästysosastolta löytyy tietoa entisajan pyyntitavoista.

Kalastusosastolla on Rovaniemen lähistöllä sijainneen Muurolan lohipadon pienoismalli. Pato rakennettiin vuosisatojen ajan joka vuosi, ja sen avulla kalastuskunnat pyysivät suuria määriä lohta. Lohennousu ja pyynti loppuivat vuonna 1948 Kemijoen suulle rakennetun voimalaitoksen takia.

Lohta pyydettiin myös inalla, joka oli pieni nuotta. Inaamiseen tarvittiin neljä miestä: rantamiehet sekä soutumies ja inan laskija.

Seinillä on yksityisessä lohenkalastuksessa käytettyjä kulleverkkoja ja laiskoja. Esillä on myös pienemmän kalan pyyntiin tarkoitettuja mertoja, lanoja ja rysiä sekä verkonkutomisvälineitä ja veneen välineistöä.

Maatalousosalla on maanmuokkaukseen, kylvöön, elonleikkuuseen, puintiin ja heinäntekoon käytettyä esineistöä.

Käsityöosastolla esitellään muun muassa suutarin työkaluja ja nahanparkkausvälineitä. Naisten käsitöiden puolella on kangaspuita ja pellavankäsittelyyn käytettyä esineistöä.