MUSEOKAUPPA

JULKAISUJA
KORUJA
TEKSTIILEJÄ

myydään Rovaniemen kotiseutumuseossa sen aukioloaikoina sekä tilauksesta. Tiedustelut ja tilaukset kotiseutumuseo@totto.fi⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Tuotteiden hintaan lisätään postituskulut. 

Totto-kalenteri vuodelle 2024

Totto-kalenteri 2024 on otsikoitu: "Rovaniemi - ei kylä eikä kaupunki". Siinä esitetään virkeää, eläväistä Rovaniemeä ennen sodan hävitystä 1944. Kalenterin valokuvat ovat klassikkoja, ja ne ovat pääosin Iikka Paavalniemen (1875–1950) kuvaamia. Toinen merkittävä valokuvaaja Rovaniemellä oli Hildur Larsson (1882–1952). 

Luvassa on korkeatasoisia valokuvia menneisyydestä 10 euron hintaan – sen lisäksi että pysyt ajan tasalla! 

Kalenteria myydään Rovaniemen kotiseutumuseon museokaupassa tapahtumien aikaan. Tiistaista 7.11.2023 lähtien sitä on saatavissa myös Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolla ja asiointipiste Osviitassa, osoite Koskikatu 19.

Rovaniemen yleisen sairaalan ranta 1910-luvulla. Taustalla sairaalarakennuksia, vasemmalla kellotapuli. Kuva: Iikka Paavalniemi. Lapin maakuntamuseon kokoelmat.

Valokuvaaja Iikka Paavalniemi (1875–1950) kuvasi Rovaniemeä 1910–1920-luvuilla. "Valokuvissa näkyy napapiirin tuntumassa sijaitsevan muuttuvan paikkakunnan aamunkoitto – katse kohti modernia." Iikka Paavalniemen kuvia on saatavilla postikortteina Rovaniemen kotiseutumuseolla.

Iikka Paavalniemen kolme maisemaa: 1900-luvun alun valokuvia Rovaniemeltä (2010) 

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Kirja on loppuunmyyty, mutta löytyy esim. Rovaniemen kaupunginkirjastosta.

KIRPPU-tuotteet

Totto ry juhlistaa ravikuningas Kirppua. Se oli yksi suomenhevossukujen kantaoreista, joka syntyi Pöykkölän tilalla eli nykyisessä Rovaniemen kotiseutumuseossa vuonna 1879. Lue lisää.

  • Magneettikuva 6 €
  • Vanerinen postikortti 6 €
  • Tarra 1 €


AVAIMET-tuoteperhe

Kuosin keskiössä on vanha ja kookas käsin taottu avain, joka kuuluu Rovaniemen kotiseutumuseon kokoelmiin. 
Lue lisää.⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠


Pyyhe/pöytäliina, 46 x 70 cm, 60 % pellava 40 % puuvilla.
Hinta 17 €

Pussukka

14 x 20 cm, 100 % puuvillaa
Hinta 15 €

Kassi, 40 x 35 x 8 cm,  100 % puuvilla
Hinta 27 €

AVAIMET-kassin ja pussukan kuvio on toteutettu reaktiivitulostuksella paksulle puuvillacanvakselle. Materiaali kestää kulutusta ja pesua. Käytetty puuvilla on BCI sertifioitua. Tuotteet on painettu ja ommeltu Aitoossa. Tuotteet on valmistanut Printscorpio Oy.

*Kaikki tuotteet ovat konepestävissä 60°c.

** kaikille tuotteille on myönnetty Avainlipputunnus.

SUUNNITELTU JA VALMISTETTU SUOMESSA

Esitteen suunnittelu ja kuvat Ulla Etto.

Totto-kaulariipus ja -kravattikoru

Hinta 100 € (jäsenhinta 70 €). Korut myytävänä myös Arktikum kaupassa. 

Korujen mallinnuksessa on käytetty harvinaista kansainvaellusajalle eli noin 500-luvun puoliväliin ajoittuvaa muinaislöydöstä, Rovaniemi-solkea.  Lue lisää.⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Totto-julkaisut

Totto-kotiseutujulkaisujen sisällysluettelot 1952-2021 tässä 

Totto XXI (2021)

Hinta 30 €  

Totto XXI 70-vuotisjuhlanumerossa on yhdistyksen historiaa, nykyisyyttä, Rovaniemen kouluelämää sekä nuoruusmuistoja, joka koostuu nk. suuren yleisön kirjoittamista muisteluista. 

Lue lisää.⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Totto XX (2017)

Hinta 15 €  

Totto XX -juhlajulkaisussa on haikuja menneisyydestä, ja siinä avataan myös nykyhetken museaalista todellisuutta. Teemana on 60 vuotta museotoimintaa 100-vuotiaassa Suomessa. Lue lisää. ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠


Totto XIX (2012)

Hinta 15 €

Julkaisu keskittyy rakennuksiin ja rakentajiin ennen sotia, saksalaisaikana ja sotien jälkeisenä aikana.  Lue lisää.⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Lisäksi myymme museokortteja

Muita julkaisuja

PUUT PUISTOT IHMISET

- Puiden historian kulttuurijulkaisu on syntynyt PUIDENYSTÄVÄT – Rovaniemen lähimetsien ja puistojen puolesta -ryhmän halusta suojella kaupungin vanhoja puita sekä siitä ymmärryksestä, että lähiluonto ja puistot ovat tärkeitä kaupunkilaisten hyvinvoinnille ja elon kirjolle. Yksi tapa vaikuttaa on kulttuurihistoriallinen tieto ja sen jakaminen.

 Julkaisussa tuodaan historiallisten tietojen lisäksi eri aikakauden jatkumoita siitä, miten yksittäisten puiden, puistojen ja viheralueiden merkitys on ymmärrettävä ja miten niiden kohtelu on Rovaniemellä vaihdellut. Artikkelien kirjoittajat työskentelevät tai ovat toimineet Lapin yliopistossa, Lapin maakuntamuseossa tai kotiseututyön parissa.

Mukana on mm. seuraavat artikkelit 

  • ”Samperin kompassi”  innovatiivinen metsäherra Hugo Richard Sandberg. – (Hän asui Pöykkölässä 1911–1926) 
  • Sitä kuusta kuuleminen – Itsenäisyyden kotikuuset Rovaniemellä.

Toim. Mervi Löfgren Autti, Tuija Hautala-Hirvioja ja Tuija Alariesto. Lapin maakuntamuseon julkaisuja 25. 
Hinta 15 euroa 

Nuori Priitu

Nuori Priitu – Talvi 1917–1918 Rovaniemellä

Tietokirjassa  seurataan sarjakuvan muodossa sisällissodan aikaisia tapahtumia 17-vuotiaan Priitun ja muiden rovaniemeläisten nuorten silmin. Tarinan hahmoista osa on tuolloin Rovaniemellä oikeasti eläneitä henkilöitä, mutta mukana on myös fiktiivisiä hahmoja.  

Kirjan tapahtumat ja kuvitus pohjautuvat 1900-luvun alun historialliseen kuva-, esine-, arkisto- ja sanomalehtiaineistoon, muisteluihin ja kirjalliseen tutkimustietoon. Kertomuksessa hyödynnetään lainauksia aikalaislähteistä, mukana on myös suoria lainauksia kirjassa esiintyviltä henkilöiltä. Myös Rovaniemen murteella on sijansa.

Julkaisija:  Lapin maakuntamuseo

Hinta 25 euroa 


Langat käsissä, Maarit Simoska  2020

Langat käsissä on kunnianosoitus Rovaniemen vahvoille naisille, jotka lähes sata vuotta sitten uskalsivat perustaa oman käsityökoulun. Se on erityinen kunnianosoitus Hilda Lukkariselle, joka saapui Savosta vuonna 1924 koulun johtajattareksi ja teki mittavan elämäntyön kauppalassa.

Muistelukset, puutteelliset asiakirjat ja lehtikirjoitukset piirtävät kuvaa Hildasta, joka todellakin on pitänyt langat käsissään.

Julkaisija: Simoskat

Hinta 30 euroa

Suomalainen lato, Juho Kuisma 2020

Onko mikään muu rakennus yhtä erottamaton osa suomalaista maisemaa kuin pellolle tai pellon reunaan pystytetty lato? Edellisten sukupolvien elinkeinolle välttämätön hyötyrakennus on heinäntekoperinteen muututtua käynyt tarpeettomaksi. Ladot ovat kuitenkin mittaamattoman arvokas osa Suomen historiaa, rakennustaitoa, elinkeinotoimintaa ja kiinteä osa vapaa-ajan viettoa. Lempääläläinen tietokirjailija Juha Kuisma päätti tallettaa tämän perinteen koko rikkauden. Vuosien työ arkistoissa ja maaseutumatkoilla on nyt koottuna teoksessa.

Julkaisija: Aviador Kustannus

Hinta 30 euroa