MUSEORAKENNUKSET

Päärakennus ja oikealla oleva puovi, joka on näyttelytilana.
Salin kattaukset Römppäviikon aterialle.
Kalastusnäyttely.

Rovaniemen kotiseutumuseo
 

Rovaniemen kotiseutumuseo Pöykkölä on yksi harvoista sodalta säilyneistä tyypillisistä Kemijokivarren kantataloista. 1840-luvulla rakennettu päärakennus on empiretyylinen. Kotiseutumuseo on sisustettu peräpohjalaiseen talonpoikaistyyliin. Museo kuvastaa sata vuotta vanhaa varakasta talonpoikaistaloa siihen kuuluvine rakennuksineen.

Päärakennus, 40 metriä pitkä puovi ja kaksi aittaa kuuluivat Pöykkölän tilaan, jonka Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry osti Kemiyhtiöltä vuonna 1957. Sen jälkeen alueelle on siirretty 13 hirsirakennusta Rovaniemen alueelta. Museo avattiin yleisölle vuonna 1959. Yksi siirretyistä rakennuksesta on paja, joka on restauroitu.

Museossa sijaitsevat kokoelmat koostuvat 1800- ja 1900-lukujen vaihteen talonpoikaisesineistöstä. Esineet liittyvät elinkeinoihin kuten kalastukseen, karjatalousvaltaiseen maatalouteen, metsästykseen ja poronhoitoon.

Puovirakennuksessa on kalastusnäyttely sekä useita esinekokonaisuuksia, jotka kertovat mm. käsitöistä ja ruokataloudesta. Puovin alakerrassa on valokuvia Rovaniemen historiasta.

Kesäisin Pöykkölän niityillä voi nähdä laiduntavia lampaita. Koko laaja pihamaa sinänsä on kokemisen arvoinen. Päärakennuksen päädyssä kasvaa valtava kotikuusi.

Vasemmalla olevien rakennusten alasivujen numerointi seuraa KOTISEUTUMUSEON PIHAPIIRIN KARTTAA.

Kuva: Eeva-Liisa Ylinampa.

Uulan mylly
 

Uulan mylly sijaitsee Sinetässä, joka on noin 20 kilometrin päässä kotiseutumuseosta. Uulan mylly on Sinettäjoen rannalla tilalla, jonka Totto sai lahjoituksena vuonna 1962.

Yhdistys aloitti 1700-luvulta olevan myllyn entisöimistyöt lokakuussa 1990. Myllyn käynnistämisjuhlaa päästiin viettämään kolmen vuoden kuluttua.

Tilalle rakennettiin myöhemmin myllypirtti ja tallirakennus sekä suojakatos Sinetän vanhan vesisahan osille.

Sinetän vesimyllyn (Uulan mylly) myllyrakennus, neulapato ja lokomobiili (höyrykone)