Museorakennukset

Päärakennus ja puovi, joka on näyttelytilana.
Kotiseutumuseon pirtti.
Kalastusnäyttely.
Verkon lauduksia kalastusnäyttelyssä.

Rovaniemen kotiseutumuseo

Pöykkölässä oleva rakennus on yksi harvoista sodalta säilyneistä tyypillisistä Kemijokivarren kantataloista. Päärakennus, 40 metriä pitkä puovi ja kaksi aittaa kuuluivat Pöykkölän tilaan, jonka Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry osti Kemiyhtiöltä vuonna 1957. Sen jälkeen alueelle on siirretty 13 hirsirakennusta Rovaniemen alueelta. Museo avattiin yleisölle vuonna 1959.
 

1840-luvulla rakennettu empiretyylinen päärakennus on alkuperäisellä paikallaan, ja se on sisustettu peräpohjalaiseen talonpoikaistyyliin kuvastaen sata vuotta vanhaa varakasta talonpoikaistaloa siihen kuuluvine rakennuksineen.

 

 

 

 

Museon kokoelmat koostuvat 1800- ja 1900-lukujen vaihteen talonpoikaisesineistöstä. Esineet liittyvät elinkeinoihin kuten kalastukseen, karjatalousvaltaiseen maatalouteen, metsästykseen ja poronhoitoon.

Puovirakennuksessa on kalastusnäyttely sekä useita esinekokonaisuuksia, jotka kertovat mm. käsitöistä ja ruokataloudesta. Puovin alakerrassa on valokuvia Rovaniemen historiasta. Kesäisin Pöykkölän niityillä voi nähdä laiduntavia lampaita.

 

 

Rovaniemen kotiseutumuseo sijaitsee Kemijoen varrella 3,5 km kaupungin keskustasta Ranuan suuntaan, os. Pöykköläntie 4.

Museo on avoinna 1.6.–31.8., ti-su  klo 12–18, maanantaisin suljettu. Muina aikoina sopimuksen mukaan, puh. 050 3252017.
 

Rantasauna.

Rantasauna

Totto on kunnostanut 1930-luvulla rakennetun saunan. Restauroitu rakennus esiteltiin yleisölle Suomalaisen saunan päivänä 14.6.2014.

SAUNAA VUOKRATAAN. Tiedustelut: Juhani Pöykkö puh. 040 5316775.

Ks. saunan vuokraus ja hinnasto

Uulan mylly.
Myllypirtti.
Myllypirtti.
Myllypirtti.

Uulan mylly

Uulan mylly sijaitsee kauniin Sinettäjoen rannalla tilalla, jonka Totto sai lahjoituksena vuonna 1962. Yhdistys aloitti 1700-luvulta olevan myllyn entisöimistyöt lokakuussa 1990. Myllyn käynnistämisjuhlaa päästiin viettämään kolmen vuoden kuluttua. Tilalle rakennettiin myöhemmin myllypirtti ja tallirakennus sekä suojakatos Sinetän vanhan vesisahan osille.

Sinetän vesimyllyn (Uulan mylly) myllyrakennus, neulapato ja lokomobiili (höyrykone)
 

Myllypirtti

Myllypirtti on kaksikerroksinen puurakennus. Alakerrassa ovat tupa, keittiö ja wc. Yläkerta on tehty yhtenäiseksi tilaksi. Rakennuksessa on sähkölämmitys sekä lisälämmön lähteenä leivinuuni ja piisi.