MUSEORAKENNUKSET

Rakennusten alasivujen numerointi seuraa ylläolevaa pihapiirin karttaa.

Pöykkölän tila

Päärakennuksen vasemmassa päädyssä kasvaa valtava kotikuusi. Oikealla pilkahteleva punainen rakennus on puovi, jossa on esinekokoelmista koottuja näyttelyitä.

Rovaniemen kotiseutumuseo kuvastaa yli sata vuotta vanhaa varakasta talonpoikaistaloa siihen kuuluvine rakennuksineen. Päärakennus (1.), 40 metriä pitkä puovi (2.) ja kaksi aittaa (6. ja 7.) kuuluivat Pöykkölän tilaan, jonka Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry osti Kemiyhtiöltä vuonna 1957. Museo avattiin yleisölle vuonna 1959.  Vuosien aikana alueelle on siirretty 13 hirsirakennusta Rovaniemen alueelta. Yksi siirretyistä rakennuksesta on paja, joka on restauroitu.

Kesäisin Pöykkölän niityillä voi nähdä laiduntavia lampaita. Koko laaja pihamaa sinänsä on kokemisen arvoinen. Päärakennuksen päädyssä kasvaa suuri kotikuusi.

Uulan mylly

Perimätiedon mukaan Uulan mylly on rakennettu 1700-luvun lopulla.

Uulan mylly sijaitsee Sinetässä noin 20 kilometrin päässä kotiseutumuseosta. 1700-luvulta oleva Uulan mylly on Sinettäjoen rannalla olevalla tilalla, jonka Totto sai lahjoituksena vuonna 1962.  Yhdistys entisöi myllyn, jonka käynnistämisjuhla oli vuonna 1993. Myllyn viereen rakennettiin myöhemmin myllypirtti ja tallirakennus sekä suojakatos Sinetän vanhan vesisahan osille.

Rauni Rekonen on artikkelissaan "Uulan Mylly - reitti menneisyyteen" (Totto XX , 2017) tuonut esille palan lappilaista mikrohistoriaa; Uulan myllyn merkitystä kahden haastateltavan kerronnassa. Paavo Heikkilä ja Esko Pernu kävivät vuoropuhelua omien menneisyyden kokemustensa kanssa. Samalla he osallistuivat yhteisön kollektiiviseen muistamiseen, josta paikallishistoria rakentuu. Mylly, haastattelun toteuttamiselle valittu ympäristö, oli se reitti, jonka kautta menneisyys avautui muistelijoille.