Valokuvateos Iikka Paavalniemen kuvista

Rovaniemen naisvoimistelijat arkkitehti Wivi Lönnin suunnitteleman Rovaniemen yhteiskoulun portailla vuonna 1918. Koulu valmistui vuonna 1914, ja se komisti Kemijoen rantaa hävitykseen 1944 saakka. Kuva: Iikka Paavalniemi. Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n kokoelmat.

Valokuvaaja Iikka Paavalniemi (1875–1950) kuvasi Rovaniemeä 1910–1920-luvuilla. Hänen ottamiaan valokuvia levisi postikortteina ympäri Suomen ja myös ulkomaille asettuen näin osaksi suomalaiskansallista kuvastoa. Iikka Paavalniemi sijoittui harrastaja-kyläkuvaajien joukkoon; hänen Rovaniemen-kuviaan voi tarkastella sekä topografisina maisemina, sosiaalisina maisemina ja että mielenmaisemina. Valokuvissa näkyy napapiirin tuntumassa sijaitsevan muuttuvan paikkakunnan aamunkoitto – katse kohti modernia.

Iikka Paavalniemen valokuvat ovat merkittäviä Suomen valokuvauksen historiassa.

Iikka Paavalniemen kolme maisemaa: 1900-luvun alun valokuvia Rovaniemeltä (2010) on Lapin maakuntamuseon ja Kotiseutuyhdistys Totto ry:n yhteistyön hedelmä!

Toimituskunta: Tuija Alariesto, Mervi Autti, Arja Moilanen ja Jukka Suvilehto. Digitointi ja kuvankäsittely Jukka Suvilehto ja Arto Liiti, Lapin maakuntamuseon julkaisuja 15, Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n julkaisuja 18.


Iikka Paavalniemi Nappi-koiransa kanssa Rovaniemen yleisen sairaalan pihassa. Hän toimi sairaalan talonmiehenä, ja lisäksi hän valokuvasi. Taustalla näkyy kellotapuli ja sairaalan henkilökunnan asuinrakennus, 1910-luku. Kuva: Iikka Paavalniemi. Lapin maakuntamuseon kokoelmat.