Alakemijoki

Alakemijoen alue sijaitsee Rovaniemen keskustasta Kemin suuntaan 11 - 45 km etäisyydellä. Alue on kaupungin läheistä puhdasta ja rauhallista maaseutua, jossa asutus on pääosaltaan sijoittunut Muurolaan, Hirvaalle ja Rautiosaareen Kemijoen rantamaisemaan. Julkinen linja-autoliikenne kulkee nelostietä ja kaupungin paikallisliikenne ulottuu Muurolaan saakka.

Ympärillä oleva luonto tarjoaa hyvät mahdollisuudet veneilyyn, kalastukseen, metsästykseen, marjastukseen, retkeilyyn ja talvella kelkkailuun. Virkistysalueilta eri kylistä löytyy yleisiä uimarantoja, laavuja, kotia, luontopolkuja hiihtolatuja, pururatoja, urheilu- ja tenniskenttiä sekä lasten leikkipuisto ja satupolku. Nähtävää ja koettavaa löytyy myös vanhoista kunnostetuista rakennuksista.

Kylillä on runsaasti nähtävää ja koettavaa sekä erilaisia tapahtumia kaikenikäisille. Kylillä järjestetään kylämarkkinoita ja kulttuuripäiviä. Muurolassa elää legendaarisen metsätyömies ja tarinankertoja Nätti-Jussin perinne.  Hirvaalla Hotelli Metsähirvas on nähnyt Suomen historian monet vaiheet Venäjän vallan ajalta Lapin sodan kautta nykypäivään. Metsähirvas järjestää paljon luontoon ja savottakulttuuriin liittyvää elämystarjontaa. Rautiosaaresta löytyvät Sukulanrakan ainutlaatuiset, 10 000 vuotta sitten luonnonmuovaamat hiidenkirnut ja Kekkosenkallion retkeilyreitti. Alueella on mahdollisuus harrastaa kalliokiipeilyä. Latuverkon varrelta löytyy Niilon laavu. Kylän keskustassa on jäljellä vanha Vaivaistalo ja aitta näyttelyineen. Köyhäinhoidon historia 1800-luvun lopulta 1900-luvun lopun vanhustenhoitoon on tallennettu. Vaikuttavaa Terveyskeskus-runokokoelmaa esitetään kyläläisten voimin. Elämä vaivaistalossa ja hoito entisaikaan sairaalassa on taltioitu kiinnostavasti.

Yhteystiedot

Lisätietoja kylistä, tapahtumista ja yhteyshenkilöistä löytyy osoitteista:

roikylat.fi/rovaniemen-kylat/

lappilaisetkylat.fi/fi/Kyläyhdistykset

Alakemijoen kylät