Ranuantien suunta

Ranuantien suunta sijaitsee Rovaniemeltä Ranuan suuntaan 20 – 45 km välisellä etäisyydellä. Lähimpänä Rovaniemeä on palvelukylä Kivitaipale noin 20 km Rovaniemen keskustasta ja etäisin kylä on Siika-Kämä.

Asutus on pääosiltaan sijoittunut Kivitaipaleeseen ja Narkaukseen. Alue sijaitsee matkailullisesti hyvällä paikalla Napapiirin ja Ranuan eläinpuiston välillä. Alueella on hyvät mahdollisuudet harrastaa luonnontuotteiden keräilyä, metsästystä, kalastusta ja retkeilyä. Järvet, joet, suoalueet, rehevä luonto ja kivikkoiset vaarat luonnehtivat seudun luontoa.

Luonnossa liikkuminen, marjastus ja kalastus ovat Ranuantien suunnan alueella suosittuja vapaa-ajan virkistysmuotoja. Kylillä on runsaasti muitakin harrastus- ja virkistysmahdollisuuksia ja aktiivista seura- ja yhdistystoimintaa. Monipuolista toimintaa löytyy kaikenikäisille asukkaille.

Keskellä Kivitaipaleen kylää sijaitsee Kivijärvi, joka on maakunnallisesti merkittävä lintujärvi, jonne on talkoilla rakennettu lintutorni. Koululaisille järjestetään syksyisin eräpäivä, johon kuuluu metsästystä, kalastusta, kenneltoimintaa ja hirvenhiihtokilpailut.  Kivitaipaleen kylän nuorisoseuran talon yhteydessä on luistelukenttä ja lasten leikkipuisto. Kesäisin talolla on perinteisesti esiintynyt Jutajaisten kansainvälinen tanssiryhmä. Harrastajateatterit tuovat kulttuuria kylätalolle kerran vuodessa. Vuosittaisia tapahtumia ovat sarjahiihdot, talvirieha, joulumyyjäiset ja kirpputorit. Nuorisoseuran talolla järjestetään myös tansseja ja karaokeiltoja muutaman kerran vuodessa.

Narkauksen kylällä on kauniit metsämaisemat ja Vaskikivalo. jotka tarjoavat hyvät mahdollisuudet ulkoiluun sekä paikallisille asukkaille ja vierailijoille. Kylällä on myös kalastukseen sopivat Narkausjärvi, Jokilampi sekä Vaskenjärvi. Vaskikivalossa on laavu, jonne pääsee kesällä patikoimalla ja talvella ulkoilureittiä pitkin kelkalla tai latuja pitkin hiihtämällä. Narkauksessa on kylätalo ja Narkauksen seurantalo, jotka sopivat monipuoliseen käyttöön. Kylätalon rannassa on tulipaikka ja uimaranta, seurantalolla taidemetsä, urheilukenttä ja hyvät tilat tapahtumiin. Kylätaloa käytetään myös juhlien järjestämiseen kuten syntymäpäivien, hirvipeijaisten ym. tapahtumiin. Narkauspäiviä vietetään vuosittain. 

Yhteystiedot

Lisätietoja kylistä, tapahtumista ja yhteyshenkilöistä löytyy osoitteista:

roikylat.fi/rovaniemen-kylat/

lappilaisetkylat.fi/fi/Kyläyhdistykset

Ranuantien suunnan kylät: