Juotasniemi

Juotasniemi kattaa Kuusamontien ja Kemijoen varrella olevan Juotasniemen, Juotasjärven ympärille muodostuneen asutuksen sekä Piittisjärven ja Ranuan suuntaan johtavan väylän vesistöineen ja vaaroineen. Neljä kuntakeskusta, Rovaniemi, Kemijärvi, Posio ja Ranua sijaitsevat kukin noin 60 kilometrin päässä Juotasniemestä. Kylä asettuu nauhamaisesti Kemijoen rannalle 15  kilometrin matkalle. Länsipäässä kylää ovat Kaihuavaarat ja itäpäässä Säpsänharju

Juotasniemestä on löydetty vanhoja kivikautisia esineitä mm. kivikirveitä erilaisia työkaluja. Esineitä löytyy satunnaisesti vieläkin peltotöiden aikaan.

Ennen voimalaitosten rakentamista kylän kohdalla joessa oli vaikeakulkuinen koski, jossa oli kapea kulkureitti eli juotti. Tästä kylä lienee saanut nimensä.

Juotasniemellä ulkoiluun ja retkeilyyn on oivat mahdollisuudet, sillä Ounasvaaraakin korkeampi Kivalon alue sijaitsee kylän kyljessä.

Nähtävää ja koettavaa

  1. Juotasniemen laavu ja veneenlaskupaikka. Laavun rannalta on helppo laskea vene vesille ja lähteä kalalle tai souturetkelle.
  2. Juotaksen kylämuseossa voit kesäisin tutustua entisajan kodin esineisiin. Majoitusta on mahdollista saada kahdelle henkilölle.
  3. Uitonpirtti vaalii kylän perinteitä ja toimii kylän kokoontumis- ja tapahtumapaikkana. Majoitusta on saatavana 4 – 6 henkilölle.
  4. Juotaksen voimalaitos (rakennettu 1958) edustaa harvinaisempaa tunnelivoimalaitosta. 
  5. Piittisjokisuun laavu ja veneenlaskupaikka

Lisätietoja: eiharkonen(a)gmail.com

                    +358 40 723 4452