Sadonkorjuumarkkinat 2020

Kutsu kävi Pöykkölän kartanolle!


Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n puheenjohtaja Esko Oikarinen avasi Sadonkorjuumarkkinat: "Lapissa kaikki kukkii nopeasti; maa, ruoho, ohra, vaivaiskoivutkin... Näin runoili aikoinaan Eino Leino runossaan Lapin kesä.

Voimme nähdä, kuinka erityisesti marjat ja vihannekset kasvavat puhtaassa maaperässä ja lähes arktisessa ilmastossa. Yöttömässä yössä niistä kehittyy ravinnerikkaita, vitamiinipitoisia ja terveellisiä.


Seuraava kuvasikermä Julius Pitkäaho, yllä olevat kuvat Katja Hack, Unna Eskelinen ja Mervi Löfgren Autti.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Onnistuneet Sadonkorjuumarkkinat

15.9.2020

Sadonkorjuumarkkinat järjestettiin toista kertaa kotiseutumuseolla. Markkinat  olivat menestys: Pöykkölän pihapiiriin asteli noin 3500 kävijää syyskuun 12.–13. päivänä. Jo viime vuonna puhuttiin, kuinka ”nyt ollaan oikiasa paikasa”. ”Hyvä että järjestitte”, sanottiin tottolaisille nyt, koronan vaivaamana aikana. Hygieniaan kiinnitettiinkin erityistä huomiota.

"Lapissa kaikki kukkii nopeasti; maa, ruoho, ohra, vaivaiskoivutkin...”. Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n puheenjohtaja Esko Oikarinen avasi Sadonkorjuumarkkinat Eino Leinon sanoin. Lappilaiset tunnistavat kesän kasvun ihmeen marjojen ja vihannesten kasvaessa puhtaassa maaperässä ja lähes arktisessa ilmastossa. Yöttömässä yössä niistä kehittyy ravinnerikkaita, vitamiinipitoisia ja terveellisiä. - Myyjien kiinnostus on nousussa, tänä vuonna markkinamyyjiä oli jo 44, kertoo Kristiina Lehtonen Totto ry:stä. Lähiruokaa ja viherpuolta oli nyt enemmän kuin viime vuonna. 

Markkinoiden tunnelma oli leppoisa ja innostunut. - Myös hygienia oli hoidossa ja siihen suhtauduttiin ehdottoman positiivisesti. Samoin turvaväleistä mainintoihini Avoimissa ovissa, sanoo Pöykkölän pirtissä ja salissa opastanut Kaija Sälevä. Avoimissa ovissa kansaa lappasi sisään ja ulos taukoamatta molempina päivinä. Sadat ja taas sadat rovaniemeläiset saivat taas tietää, että kaupungissa on ”tämmönenki paikka!” ja että ”onpa tämä hieno talo!” 

Pihapiirin rentoon ja iloiseen tunnelmaan johdattivat RoiMu-yhtyeen Tanja Alakörkkö-Perkkiö ja Timo Perkkiö, Kristiina ja Kunnan Pojat. Kanat ilahduttivat lapsia, jotka keksivät niille nimiä. Siihenkin saatiin vastaus kumpi oli ensimmäisenä, muna vai kana. Kana oli ainakin lauantaina ensin ja muna tuli sunnuntaina. 

Totto ry:n väki haluaa kiittää markkinamyyjiä ja -asiakkaita sekä talkoolaisia onnistuneista Sadonkorjuumarkkinoista ja kotiseutumuseon Avointen ovien päivistä. Uusia talkoolaisia saatiin Neuvokkaasta ja Lapin koulutuskeskus REDUn Porokadun toimintayksikön terveysalan opiskelijoista, suuri kiitos heillekin.

Rovaniemen kotiseutuyhdistys Totto ry:n yhteistyökumppanina tapahtuman järjestämisessä oli Rovaniemen kaupungin Alueelliset palvelut.Mervi Löfgren Autti