Toiminta ja kokoelmat

Talkoilua
 

Rovaniemen kotiseutumuseon ja Uulan myllyn ylläpito ovat toiminnan ytimessä. Rakennukset vaativat jatkuvaa huolenpitoa ja korjausta. Myös kokoelmista täytyy pitää huolta, ja näyttelyt vaativat kehittämistä. Talkooväki on tervetullutta!


Tapahtumia
 

Juhannusaaton lipunnosto

Marjetanjuhla Marketan päivää lähimpänä sunnuntaina

Virsiseurat seuraavan viikon torstaina

Römppäpuolinen lokakuun viimeisenä sunnuntaina

Tuomaan päivän kuusijuhla joulukuun 21. päivänä

Kaamos-kvartetin kamarimusiikkikonsertteja useamman kerran vuodessa


Museo avoinna yleisölle 1.6.–31.8. tiistaista sunnuntaihin klo 12–18 sekä tapahtumien aikana.


Hankkeet


Kokoelmat ja arkistot
 

Totolla on sekä kokoelma- että yhdistysarkisto.

Rovaniemen kotiseutumuseon kokoelmat koostuvat 1800- ja 1900-lukujen vaihteen talonpoikaisesineistöstä. Kokoelma koostuu lähinnä elinkeinoihin kuten kalastukseen, karjatalousvaltaiseen maatalouteen, metsästykseen ja poronhoitoon liittyvästä esineistöstä. Pääasiassa Rovaniemen seudulta kerättyä luetteloitua esineistöä on 4 729 kpl.

Totolla on mittava, noin 4 000 kuvan diarioitu valokuvakokoelma, jota säilytetään Lapin maakuntamuseon kuva-arkistossa. Yleisöllä voi tutustua kokoelmaan ja saada valokuvista jäljennöksiä maksua vastaan. Yhteys valokuvakokoelmasta vastaavaan henkilöön.

Toton äänitekokoelmaan kuuluvia kelanauhoja ja elokuvia säilytetään Lapin maakuntamuseon AV-arkistossa.

Yhdistysarkisto on koottu yhteen eri tahoilta ja seulottu perinne- ja kokoelmatoimikunnan toimesta vuosina 2012 - 2014. Arkiston lopullinen järjestämistyö saatiin päätökseen vuonna 2015.

Osaa luetteloimattomasta  kokoelma-arkistosta säilytetöön Rovaniemen kaupungin Lappi-osastolla. Se sisältää mm. Eenokki Piippolan perikunnalta vuonna 1959 saadut 18 nidettä vanhojen talojen asiakirjoja.

 

Kannanottoja ja mielipiteitä
 

Totto pyrkii vaikuttamaan Rovaniemen rakennusperinnön ja kulttuurihistorian vaalimiseen ja kunnioittamiseen mm. mielipidekirjoitusten kautta.