Juhlavuoden kuulumisia

2.5.2021

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry täyttää 70 vuotta 7.9.2021. Yhdistyksessä asia on esillä eri tavoin. Kotisivuillamme olemme julkaisseet toiminta-ajan katsauksia vuosikymmenittäin otsikolla Seitsemän ajatusviivaa – seitsemän vuosikymmentä.  Viimeinen näistä tulee heinäkuussa.

Juhlavuoden julkaisu Totto XXI on tekeillä ja ilmestyy kesällä. Se sisältää pitkittäis- ja poikittaisleikkauksia yhdistyksen ja museon toiminnasta ja katsauksia Rovaniemen kouluelämään 150 vuoden ajalta. Kolmannen osan muodostavat Nuoruusmuistot, joiden tekstit saatiin 2020 julkaistun kirjoituskutsun tuloksena.

Kevään ja kesäkauden ohjelmassa voimme ilmoittaa seuraavat asiat: Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous on siirretty pidettäväksi 5.9.2021 klo kotiseutumuseolla. Dokumenttielokuva Nätti ja Matti on nähtävissä Yle Areenassa 10.5.2021 lähtien. Sen on käsikirjoittanut ja ohjannut Heikki Huttu-Hiltunen. Elokuvan kuvat ovat museon kokoelmiin kuuluvista Matti Körkön valokuvista. 

Kurkista museoon on teemana Kansainvälisenä museopäivänä 18.5.2021 klo 14–18. Rovaniemen kotiseutumuseo on avoinna ilman pääsymaksua. Museokahvilassa voi nauttia päiväkahvit.

Museo ja näyttelyt ovat avoinna 1.6.–30.9.2021 tiistaista sunnuntaihin klo 11–17.

Varsinainen kesäkausi alkaa 1.6.2021 klo 12 museokauden avajaisilla. Samalla avataan kaksi  tekstiilinäyttelyä:  navettaan tulee näyttely Aikamatka vaatteeseen  - Time Travel Through Clothing, jossa on esillä asuja museon kokoelmista. Näyttelyyn liittyy myös osuus Living Heritage Toolkit, joka avataan 12.6. Se on osa kansainvälistä Cultural Paths-hanketta, jossa museo on mukana. Hankkeeseen liittyvä Village Symposium järjestetään museolla samana päivänä

Kesänavettaan tuodaan esille Lapin yliopiston tekstiilitaiteilijaryhmän yhteisöllinen tekstiilitaideteos Times Gone by, Times Present, jossa Rovaniemen kotiseutumuseossa valokuvatut yksityiskohdat tuotiin osaksi installaatiota kankaanpainannan ja jacquard-kudonnan keinoin.

Cultural paths -hankkeen Village Symposium  järjestetään 12.6.2021 kotiseutumuseolla.

Juhannusaattona klo 25.6.2021 16–18 on koko perheen  tapahtuma, jossa on perinneleikkejä musiikkia ja tarjoilua, lopuksi lipunnosto. Heinäkuun perinteisiä tapahtumia, Marjetanjuhlaa ja Virsiseuroja, emme koronan vuoksi tänä vuonna järjestä.

Suomen kuvataiteen päivän maalaustapahtuma on 10. heinäkuuta. Se järjestetään kotiseutumuseolla kolmannen kerran.

Yhdistyksen varsinainen 70-vuotisjuhla on Sadonkorjuumarkkinoiden alla 9.9.2021 klo 18. Juhlan yksityiskohdista  ilmoitamme myöhemmin.  Sadonkorjuumarkkinat järjestetään entiseen tapaan 11.–12.9.2021. Samaan aikaan päärakennuksessa on esittelyjä ja tietoiskuja yhdistyksen kotiseutu- ja perinnetyöstä.

Lisäksi kotiseutumuseolla on tarjolla tilauksesta rantasauna ja monenlaisia kokous-, juhla- ja ohjelmapalveluja. Kesäkahvila, kioski ja museokauppa ovat avoinna museon aukioloaikoina vain pyöräily- ja kävelymatkan päässä keskustasta.


Totto ry toivottaa hyvää ja turvallista kesää!

Esko Oikarinen, puheenjohtaja & Marketta Harju-Autti, varapuheenjohtaja


Kotiseutumuseon kesäkausi alkaa 1.6.2021 klo 12 museokauden avajaisilla. Samalla avataan kaksi  tekstiilinäyttelyä: kuvassa olevaan navettaan tulee näyttely Aikamatka vaatteeseen - Time Travel Through Clothes ja Lapin yliopiston tekstiilitaiteilijaryhmän yhteisöllinen tekstiilitaideteos Times Gone by, Times Present. Kuva Mervi Löfgren Autti.