KIRJOITUSKUTSU: Nuoruus Rovaniemellä ja sen kylissä

18.3.2020

Kulma, Koskikadun uitto, Valsa, pääsiäismellakat, juhannus, ripari, nuorisoseurat, urheiluharrastukset, baarit ja muut kokoontumispaikat ... 

Kuljitko avopäin paukkupakkasella, oliko sinulla liian tiukat farkut ja Retu-kengät?  Olitko hippi, rasvis vai punkkari?

Vai elitkö jälleenrakennuskauden aikaan? Olitko kenties kauppalan poika ja mukana jengitappeluissa?  Mitä tekivät tytöt?

Jokivarsien ja muiden kylien nuoret, millainen oli nuoruutenne? Miten kuljitte koulumatkat; olitteko asuntolassa? Olitteko mukana kotitilan töissä? Kokoonnuitteko yhteen viikonloppuisin? Millaista oli käydä kauppalassa/kaupungissa? Miten television tulo muutti elämää?

Millaista oli olla nuori Rovaniemellä? 



Ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry kerää muistoja nuoruudesta ja nuorten elämästä Rovaniemellä ja sen kylissä.  Arkea ja juhlaa, koulua ja kavereita. Muisteltava aika voi olla mitä vain 1950-luvun alusta lähtien.

Voit kirjoittaa yksittäisen muiston tai laajemman kuvauksen, jossa on myös otsikko. Kirjoita murteella, jos haluat. Voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai käyttää nimimerkkiä. Tässä tapauksessa nimesi jää vain toimituskunnan tietoon. Useammankin kirjoittajan yhteinen teksti on mahdollinen. Henkilötiedoista tarvitsemme vain syntymävuoden. Mukaan voit liittää valokuvan omasta albumista kuvittamaan muistoja.

*

Tekstin pituutta ei ole rajattu, se voi olla 1–4 sivua. Tekstin voit lähettää 30.8.2020 mennessä kahdella tavalla: 1) kirjeenä osoitteella Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry, Pöykköläntie 4, 96400 Rovaniemi, kuoreen tunnus Nuoruusmuistoja tai 2) sähköpostitse aiheena Nuoruusmuistoja osoitteeseen totto.rovaniemi@gmail.com

Mahdolliset kysymykset voit lähettää samaan sähköpostisoitteeseen.

Tekstin jättämisellä annat luvan sen julkaisemiseen. Toimitus pitää itsellään oikeuden muokata tekstin  julkaisukuntoon. Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry ottaa osan teksteistä kesällä 2021 ilmestyvään painettuun Totto XXI -julkaisuun. Lisäksi samaan aikaan tulee laajempi verkkosivusto.

Kaikki tekstit tallennetaan Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n arkistoon.  


Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n toiminta-alueena on koko Rovaniemen kaupunki. Yhdistys on perustettu 1951 säilyttämään ja vaalimaan kauppalan ja maalaiskunnan henkistä ja aineellista perintöä. Pöykkölön tilan yhdistys osti Rovaniemen kotiseutumuseoksi 1957. Totto-julkaisuja on ilmestynyt tähän mennessä 20. Seuraavan julkaisun yhtenä teemana ovat nuorten muistot ja näkökulmat omasta kotiseudustaan.

Toimituskunta Marketta Harju-Autti (pj) Mari Ekman, Hannu Hakanpää, Rainer Hiuspää ja Kaija Sälevä



Tottolaiset huolehtivat talkooperiaatteella museon rakennuksista, ympäröivistä tiluksista ja museon kokoelmista. Kuvassa talkoolaisia Pöykkölässä 1950-luvun lopulla. Kuva: Väinö Ylikunnari, Kotiseutuyhdistys Totto ry:n kokoelmat.