Kotiseutumuseon kesäkausi alkaa 1.6.

10.5.2019

Ovet ovat auki kesäkuun 1. päivästä lähtien! Kuva: Mervi Löfgren Autti.

Rovaniemen kotiseutumuseosta menneisyyden lumoa. Lapsiperheille tarjolla lasten lystejä pihamaalla koko kesäkauden. 


Aukioloajat ti - su klo 11:00 - 17:00.  

Museovierailulla voit nauttia kahvista ja pullasta kesäkahvilassamme.  

Kannattaa seurata tapahtumia Toton kotisivuilla tai facebookissa!


Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry kulkee vahvasti uudistusten polulla. Rovaniemen kotiseutumuseota kehitetään kaikenikäisiä kiinnostavaksi ja tunnetuksi perinnekulttuurin elämys- ja oppimiskeskukseksi. Museon tapahtuma- ja ohjelmapalveluja kehitetään yhteistyössä asukas- ja kyläyhdistysten, matkailuoppaiden sekä maaseutu- ja matkailuyrittäjien kanssa. Rinnalla kulkee yhdistyksen tavoiteasiakirja kahdeksan vuodenajan ohjelmapalveluista. Museoviraston rahoittamassa Perinnepulmien ratkaisu – toimintamalli museo-opastukseen -hankkeessa on huomattu, miten monitahoista yhteistyötä ohjelmapalvelujen tuottaminen edellyttää.

Kehityksestä kertovat myös uudet kotisivut sekä yhdistyksen ja kotiseutumuseon logojen uuden asun käyttöön ottaminen. Logoja yhdistää yläosan Totto-nimi arvokkaasti entisessä fraktuura-asussa.

Johtokunta ja toimikunnat ovat kokoontuneet suunnittelemaan tulevaa. Kesäkauteen yhdistyksen talkooväki on varautunut jo huhtikuun puolella siivoamalla museotiloja ja järjestelemällä kokoelmia. Ensimmäiset kansainväliset ryhmät ovat vierailleet museossa toukokuun aikana.  Kesän ohjelmaan on suunnitteilla matkailijaryhmille suunnattuja perinnetapahtumia. 

Mäntyvaaran raviradan Kirppu-ajoissa 30.5.2019 yhdistys on mukana: onhan museo Kirppu-orin syntymäkoti.  Myynnissä ovat Kirppu- ja Totto-tuotteet. 

Perinteinen juhannusaaton lipunnosto museon pihalla on 21.6.2019 klo 18. Yhdistys ja museo ovat mukana nyt ensi kertaa keskikaupungilla järjestettävässä Yöttömän yön toritapahtumassa 24.6.2019 klo 18–24.

Marjetanjuhlaa vietetään 21.7.2019 osittain perinteisin menoin: aluksi messu Rovaniemen kirkossa ja päiväjuhla museon pihalla klo 13. Juhlapuhujana on Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo. Uutena ohjelmana Totto ry:n omat ohjelmapalvelut ja asukas- ja kyläyhdistysten perinnetyön taitajat esittäytyvät työnäytöksineen. Seuraavana torstaina 25.7.2019 klo 18 ovat museolla Virsiseurat, jotka järjestään yhdessä Rovaniemen seurakunnan kanssa.

Elokuussa yhdistys ja museo esittäytyvät ja näkyvät Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla 16.–18.2019 Vanhalla torilla. Myynnissä ovat Totto- ja Kirppu-tuotteet. 

Rovaniemen kotiseutumuseon kesäkausi päättyy 31.8.2019.  Kuitenkin Rovaniemi-viikon aikana 7.–8.9.2019 ohjelmassa ovat avoimet ovet, joiden aikana on ohjelmaa. Römppäpuolista tarjotaan 27.10.2019,  joulukuussa ovat vuorossa yhdistyksen syyskokous ja Arktiset Markkinat 13.–15.12.2019.  Tuomaanpäivän kuusijuhlaa vietetään 21.12.2019.  – Viime vuonna hyvän vastaanoton saanut Jouluseimivaellus järjestetään tänäkin vuonna. Tarkka aika ilmoitetaan myöhemmin.