KLIKKAA KUVIA

ROVANIEMEN KOTISEUTUMUSEON PÄÄRAKENNUS. Museoalue on Kemijoen rantatörmällä on Pöykkölä-nimisellä tilalla. Neljä alkuperäistä ja 13 siirrettyä rakennusta kuvastavat maalaiselämää 1800-luvun lopulla. Kuva Mervi Löfgren Autti.


TERVETULOA KOTISEUTUMUSEOON

Aukioloajat ti-su klo 11-17PÄÄSYMAKSU 
Aikuiset  6 euroa
7-16-vuotiaat 4 euroa
VAPAA PÄÄSY 
Sotiemme veteraanit ja 
alle 7-vuotiaat lapsetTule nauttimaan ihanasta perinnemiljööstä, kahvilan tuotteista ja puovikioskin lapinlehmän maidosta valmistetusta jäätelöstä ja muista herkuista. Meillä on myös tarjolla perinneleikkejä lapsille: kirmaa keppihevosella, kokeile heittää suopunkia leikkiporon sarviin tai askartele käpylehmiä.


Kotiseutumuseoon pääsee myös Kemijokea pitkin! Meillä on erinomainen ja turvallinen laituri. Uusi Totto on ilmestynyt! KLIKKAA KUVAA.

Kotiseutuyhdistys 
Rovaniemen Totto ry

Yhdistyksen tarkoituksena on kotiseutuhengen ylläpitäminen ja kotiseututietouden lisääminen. Totto ry tallentaa Rovaniemen seudun menneisyydestä ja elämästä kertovaa esine- ja kuva-aineistoa ja edistää historian ja perinteiden säilyttämistä. Yhdistys ylläpitää Rovaniemen kotiseutumuseota. 

Mitä totto tarkoittaa? 

Totto-sanalla on keskiajalla tarkoitettu merkkitulien viestintäjärjestelmää, jolla on varoitettu jokivarren asukkaita vihollisvaarasta. Totto-tulien muisto on nimissä, kuten Tottorakka Ounasvaaralla. Nykyään jonkun todella innostuneen sanotaan olevan liekeissä. Satoja vuosia sitten saatettiin olla "tottona" jostakin.

Kotiseutumuseon saunaan voi päästä viikon jokaisena päivänä! KLIKKAA KUVAA.
Totto ry:n viidentenä vuosikymmenenä Römppäpuolinen oli tarjolla 10.11.1991. Listalla oli naurisvelliä: nauriit oli kasvatettu Pöykkölän omalla kasvimaalla. Siemenet olivat Maila Niskan tuomaa kantaa, joiden siemenet oli ostettu laukkuryssältä. Perinnekasvitarha aloitettiin uudelleen vuonna 2020. Laukkuryssältä ostetut nauriiden siemenet ovat vaihtuneet puutarhakaupasta ostettuun Enon kantaan. Kuvassa harvennetaan nauriita. Kuva Mervi Löfgren Autti.

SEITSEMÄN AJATUSVIIVAA – SEITSEMÄN VUOSIKYMMENTÄ


Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto perustettiin 7.9.1951. Parin kuukauden kuluttua siitä oli kekrijuhla Ravintola Lapinmaassa. Paikalla oli noin viisikymmentä osallistujaa. Käsin kirjoitettu selostus juhlatilaisuudesta päätyy seuraavasti: 

”Laulun sanoilla Maa on niin kaunis loppui Toton ensimmäinen juhlatilaisuus jättäen kaikkien läsnäolijoiden sisimpään jotakin  –  –  –  –  –  –  – ”

Teksti ei pääty pisteeseen, vaan monitulkintaisesti seitsemään ajatusviivaan. 


Kirjoitustilanteessa merkintä on varmaan viitannut osittain menneeseen, tilaisuudessa esillä olleeseen, mutta myös tulevaan. Nyt seitsemän vuosikymmentä ovat täyttymässä: vuosi 2021 on yhdistyksen juhlavuosi. 

Esittelemme arkistopoimintoja Totto ry:n historiasta kerran kuukaudessa vuosikymmenittäin, tammikuusta heinäkuuhun, seitsemän vuosikymmentä, seitsemän kuukauden aikana. 


Kirjoittanut Marketta Harju-Autti

Totto-kalenterin kesäkuun kuva

Poika ja sekarotuinen koira, ihmisen paras ystävä. Koiraa kutsuttiin huutamalla vaikka "Pyyti, se!" Tämä nimi viittaa myös metsästykseen kertoen omasta ajastaan. Kuva Matti Körkkö / Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry.


Kesäkuun museoesine: Lypsyjakkarat ja lehmän panka

Kun lehmiä lypsettiin käsin, paransi puinen, käsintehty lypsyjakkara lypsäjän työasentoa. Seinällä on puinen panka eli kauluri, jolla lehmä sidottiin lypsämisen ajaksi parteen kiinni. Kuva Rainer Hiuspää. LUE LISÄÄ KLIKKAAMALLA KUVAA.

Tilaukset myös postin välityksellä.


Rovaniemen kotiseutumuseo

Pöykköläntie 4, 96400 Rovaniemi

Puh./tel. +358 50 325 2017

totto.rovaniemi@gmail.com