2020 menneet tapahtumatRovaniemen kotiseutumuseon kesäkausi alkoi loistavassa säässä ja iloisissa merkeissä 2.6.2020


Avajaispuheen piti Hannu Hakanpää Totosta. Lisäksi pidettiin tekstiilitaidenäyttelyn Tule lähemmäksi - Come closer -näyttelyn avajaiset.Tiistaina 2.6.2020 kotiseutumuseon kahvilassa oli tarjolla myös lounasta. Toton emännistö valmisti herkullista ja täyttävää Lapin ukon keittoa. Keittoateria tykötarpeineen ja kampanisukahveineen maksoi 15€.
Koko perheen juhannusaatto Rovaniemen kotiseutumuseolla

PERJANTAINA 19. KESÄKUUTA 2020 KLO 16.00 – 18.00


Koko perheen juhannusaaton perinneleikkitapahtumaa vietettiin Pöykkölän kartanolla. Museokahvilan herkut maistuivat juhlaväelle ilonpidon lomassa. Lopuksi nostettiin lippu salkoon juhannuksen kunniaksi.Valtakunnallinen Suuri maalaustapahtuma Suomen kuvataiteen päivän ja Helen Schjerfbeckin syntymäpäivän 10.7. kunniaksi järjestettiin nyt toisen kerran myös Rovaniemen kotiseutumuseolla.
Kurjasta säästä huolimatta paikalle saapui monia innokkaita taiteilijoita, niin aikuisia kuin lapsiakin. Valitettavasti he eivät voineet työskennellä ulkona Pöykkölän kauniissa pihapiirissä, koska vettä tuli kaatamalla koko iltapäivän.

Onneksi työskentely onnistui myös väljissä sisätiloissa turvavälit huomioon ottaen.

Kuvissa mukana olleiden työskentelyä ja hienoja tuotoksia. Nimiä emme huomanneet kysyä.

#maalaustapahtuma

@maalaustapahtuma

www.maalaustapahtuma.fi

Kuvat Kaija Sälevä

Marjetanpäivä 19.7.2020Tänä vuonna juhlaväki ei kokoonnu Pöykkölän kartanolle perinteiseen Marjetanpäivän juhlaan. 

Kuva viime vuoden Marjetanpäiviltä. Kuva Kaija Sälevä.

                                          

 Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry valmistautuu kuitenkin toiveikkaana ensi vuoteen, jolloin vietetään myös 7.9.1951 perustetun yhdistyksen 70-vuotisjuhlaa.

Myös Marjetanpäivän jälkeen järjestettävät Virsiseurat  jäävät nyt pois ohjelmasta.  Luottavaisin mielin kuitenkin valmistaudumme  museon Avoimiin oviin ja Sadonkorjuumarkkinoihin 12.–13.9.2020. 

Nyt voimme muistella mennyttä.  Yhdistyksen silloinen puheenjohtaja Antti Ruokanen aloitti juhlan avauspuheen 1962 muistelemalla edellistä kesää ja Marjetan päivän perinnettä:

"Kun tällä Pöykkölän kartanolla vietettiin viime kesänä yhdistyksemme järjestämää Rovaniemen pitäjäpäivää, oli täällä runsaasti kotiseututyön tekijöitä ja muuta yleisöä ympäri maata. Rovaniemi oli silloin järjestämässä  XIII valtakunnalliset kotiseutupäivät. Samalla kertaa vihittiin tässä Pöykkölän talossa oleva Rovaniemen kotiseutumuseo.

Viime kesän juhlassa akateemikko Vilkuna selosti juhlaesitelmäsään Marjetan eli Marketan  päivän vieton perinnettä. Pyhän Margaretan päivää on Suomessa vietetty jo keskiajalla. Vuoteen 1708 saakka Marjetan päivä on ollut heinäkuun 13. päivänä, sen jälkeen heinäkuun 20. päivänä. Se oli siis sopiva heinänteon aloituspäiväksi.  – Onkin ikivanha tapa, että heinänteko aloitettiin Marjetanpäivänä. Useissa suomalaisissa kalentereissa on harava merkkinä tämän päivän kohdalla

Ikivanha tapa on myöskin, että ennen niitylle lähtöä käytiin kirkossa ”heinäleivän otossa”, kuten sitä kansanomaisesti sanottiin.  – Myöskin Rovaniemellä on Marjettaa vietetty kirkkopyhänä. Tämän kauniin perinteen olemme halunneet elvyttää ja samalla kokoontua viettämään yhteistä kotiseutujuhlaa suvisena sunnuntaipäivänä." (Totto ry:n yhdistysarkisto Ua1)


Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry toivottaa kaikille hyvää kesän jatkoa! 


25.-26.7.2020

NARKAUS PÄIVÄT järjestetään yhteistyössä Narkaus – Kämän kylät ry:n, Osuuskunta Naavan ja Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n ohjelmapalvelut hankkeen kanssa.

Klikkaa ohjelma
Kamarimusiikkikonsertti ke 29.7. klo 15 kotiseutumuseon pirtissä 


Lapin kamariorkesterin jäsenet ilahduttavat kotiseutumuseon vierailijoita lämminhenkisellä kamarimusiikkikonsertilla. Ohjelmassa kuulemme tsekkiläisen säveltäjän Anton Dvorakin jousikvinteton (op 77).

Abel Puustinen, viulu

Kaia Voitka, viulu

Tuukka Susiluoto, alttoviulu

Lauri Angervo, sello

Heidi Rahkonen, kontrabasso


Konserttiin pääsee museon pääsymaksulla 6€.


Lämpimästi tervetuloa!

Noudatamme koronarajoituksia myös konsertin yleisömäärän suhteen. Sisään voidaan ottaa 20-25 henkeä.