2020 menneet tapahtumatRovaniemen kotiseutumuseon kesäkausi alkoi loistavassa säässä ja iloisissa merkeissä 2.6.2020


Avajaispuheen piti Hannu Hakanpää Totosta. Lisäksi pidettiin tekstiilitaidenäyttelyn Tule lähemmäksi - Come closer -näyttelyn avajaiset.Tiistaina 2.6.2020 kotiseutumuseon kahvilassa oli tarjolla myös lounasta. Toton emännistö valmisti herkullista ja täyttävää Lapin ukon keittoa. Keittoateria tykötarpeineen ja kampanisukahveineen maksoi 15€.

LUE LISÄÄ NÄYTTELYSTÄ JA SEN VASTAANOTOSTA.Koko perheen juhannusaatto Rovaniemen kotiseutumuseolla

PERJANTAINA 19. KESÄKUUTA 2020 KLO 16.00 – 18.00


Koko perheen juhannusaaton perinneleikkitapahtumaa vietettiin Pöykkölän kartanolla. Museokahvilan herkut maistuivat juhlaväelle ilonpidon lomassa. Lopuksi nostettiin lippu salkoon juhannuksen kunniaksi.Valtakunnallinen Suuri maalaustapahtuma Suomen kuvataiteen päivän ja Helen Schjerfbeckin syntymäpäivän 10.7. kunniaksi järjestettiin toisen kerran myös Rovaniemen kotiseutumuseolla. Museon pihalla kukkivat kukat, ohitse virtaava mahtava Kemijoki ja vanhat rakennukset henkivät menneisyyden lumoa. Kurjasta säästä huolimatta paikalle saapui monia innokkaita taiteilijoita, niin aikuisia kuin lapsiakin. Valitettavasti he eivät voineet työskennellä ulkona Pöykkölän kauniissa pihapiirissä, koska vettä tuli kaatamalla koko iltapäivän.

Onneksi työskentely onnistui myös väljissä sisätiloissa turvavälit huomioon ottaen.

Kuvissa mukana olleiden työskentelyä ja hienoja tuotoksia. Nimiä emme huomanneet kysyä.

#maalaustapahtuma

@maalaustapahtuma

www.maalaustapahtuma.fi

Kuvat Kaija Sälevä
Marjetanpäivä 19.7.2020Tänä vuonna juhlaväki ei kokoonnu Pöykkölän kartanolle perinteiseen Marjetanpäivän juhlaan. 

Kuva viime vuoden Marjetanpäiviltä. Kuva Kaija Sälevä.

                                          

 Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry valmistautuu kuitenkin toiveikkaana ensi vuoteen, jolloin vietetään myös 7.9.1951 perustetun yhdistyksen 70-vuotisjuhlaa.

Myös Marjetanpäivän jälkeen järjestettävät Virsiseurat  jäävät nyt pois ohjelmasta.  Luottavaisin mielin kuitenkin valmistaudumme  museon Avoimiin oviin ja Sadonkorjuumarkkinoihin 12.–13.9.2020. 

Nyt voimme muistella mennyttä.  Yhdistyksen silloinen puheenjohtaja Antti Ruokanen aloitti juhlan avauspuheen 1962 muistelemalla edellistä kesää ja Marjetan päivän perinnettä:

"Kun tällä Pöykkölän kartanolla vietettiin viime kesänä yhdistyksemme järjestämää Rovaniemen pitäjäpäivää, oli täällä runsaasti kotiseututyön tekijöitä ja muuta yleisöä ympäri maata. Rovaniemi oli silloin järjestämässä  XIII valtakunnalliset kotiseutupäivät. Samalla kertaa vihittiin tässä Pöykkölän talossa oleva Rovaniemen kotiseutumuseo.

Viime kesän juhlassa akateemikko Vilkuna selosti juhlaesitelmäsään Marjetan eli Marketan  päivän vieton perinnettä. Pyhän Margaretan päivää on Suomessa vietetty jo keskiajalla. Vuoteen 1708 saakka Marjetan päivä on ollut heinäkuun 13. päivänä, sen jälkeen heinäkuun 20. päivänä. Se oli siis sopiva heinänteon aloituspäiväksi.  – Onkin ikivanha tapa, että heinänteko aloitettiin Marjetanpäivänä. Useissa suomalaisissa kalentereissa on harava merkkinä tämän päivän kohdalla

Ikivanha tapa on myöskin, että ennen niitylle lähtöä käytiin kirkossa ”heinäleivän otossa”, kuten sitä kansanomaisesti sanottiin.  – Myöskin Rovaniemellä on Marjettaa vietetty kirkkopyhänä. Tämän kauniin perinteen olemme halunneet elvyttää ja samalla kokoontua viettämään yhteistä kotiseutujuhlaa suvisena sunnuntaipäivänä." (Totto ry:n yhdistysarkisto Ua1)


Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry toivottaa kaikille hyvää kesän jatkoa! 


25.-26.7.2020

NARKAUS PÄIVÄT järjestetään yhteistyössä Narkaus – Kämän kylät ry:n, Osuuskunta Naavan ja Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n ohjelmapalvelut hankkeen kanssa.

Klikkaa ohjelma

Kamarimusiikkikonsertti ke 29.7. klo 15 kotiseutumuseon pirtissä 


Lapin kamariorkesterin jäsenet ilahduttavat kotiseutumuseon vierailijoita lämminhenkisellä kamarimusiikkikonsertilla. Ohjelmassa kuulemme tsekkiläisen säveltäjän Anton Dvorakin jousikvinteton (op 77).

Abel Puustinen, viulu

Kaia Voitka, viulu

Tuukka Susiluoto, alttoviulu

Lauri Angervo, sello

Heidi Rahkonen, kontrabasso


Konserttiin pääsee museon pääsymaksulla 6€.Lämpimästi tervetuloa!

Noudatamme koronarajoituksia myös konsertin yleisömäärän suhteen. Sisään voidaan ottaa 20-25 henkeä.


Pöykkölän avarassa pihapiirissä olet yhtäaikaa menneisyydessä ja tässä ja nyt.Pöykkölän saunapäivät kotiseutumuseolla 28. - 29. 8. 
klo 14.00 – 19.00


Lappi Luxus -hanke on yhteistyössä Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n ohjelmapalvelut- hankkeen ja Neuvokkaan vapaaehtoisten runo ja draamaryhmän kanssa suunnitellut kaksipäiväisen saunatapahtuman. Ajankohta on 28.–29.8.2020.  Tapahtuman tavoite on tuoda esille suomalaista saunaperinnettä ja -kulttuuria sekä esitellä tämän päivän saunakulttuuriin liittyviä palveluita ja tuotteita. 


Saunatapahtuman ensimmäinen päivä,  28.8.2020 klo 14.00–19.00,  on tarkoitettu yrityksille. 

Lappi Luxus -hanke kutsuu asiakkaita yritysten kyseiseen päivään.

Yrittäjäpäivän tavoitteena on tuoda yhteen matkailu-, hyvinvointi- ja luonnontuotealan yrittäjiä verkostoitumaan ja innostumaan uusien, aitoon kansanperinteeseen pohjautuvien tuotteiden ja palvelujen kehittämisestä. Tarjoamme innostavaa tarinointia lappilaisesta saunaperinteestä, suomalaisen saunan arvoista ja terveysvaikutuksista sekä moniaistillista tutustumista saunaan liittyviin tuotteisiin ja palveluihin.

Pääsette tutustumaan saunavastan sitomiseen, pajuiseen saunasykeröön, saippuan valmistukseen, yrttisiin jalkakylpyihin ja kuvaelmaan saunan merkityksestä ihmiselämän eri vaiheissa. Kahvi- ja teetarjoilu on ryyditetty luonnontuotteilla.

YRITTÄJÄT: Tervetuloa myös esittelemään omia tuotteitanne tai palvelujanne! Varaamme piha-alueelle pystytettävään telttaan tilaa, jossa voitte esitellä toimintaanne; demonstroida palvelutuotteitanne, jotka soveltuvat aiheeseen ja ympäristöön, esitellä hyvinvointituotteitanne, myös syötäviä ja juotavia. Toivomme erityisesti luonnontuotteita sisältäviä tuotteita sekä palveluja, kuten yrtti-, turve-, kivihoitoja, jäsenkorjausta, kuppausta, hierontaa, ym.

Voitte tarjota tuotteitanne ja palvelujanne toisena päivänä yleisölle maksusta; tilaisuus voi olla oiva myyntiä ja markkinointia ajatellen. Kumpaankin päivään osallistuminen on teille maksutonta. Ohjelma tarkentuu kesän aikana. Tilaisuuteen mahtuu enintään 40 osallistujaa, joten varaa paikkasi ajoissa alla olevan linkin kautta. 

https://link.webropolsurveys.com/S/9018F327B4E4098E

Järjestäjä:

Aini Ojala

Lappi Luxus - palveluja ja tuotteita lappilaiseen hyvinvointimatkailuun


Saunatapahtuman toinen päivä, lauantai 29.8.2020 klo 11–15,  on  yleisöpäivä. Pääsymaksu on 5€.

Lipun hinnalla pääsee myös tutustumaan kotiseutumuseon näyttelyihin.


Lauantaina Totto ry:n emännistö myy kahvia ja leivonnaisia.  Saunamajurit ja  muut Totto-aktiivit järjestävät  vastan/vihdanteon työpajan molempina päivinä  ja mahdollisia muita pienempiä työpajoja. Pyrimme järjestämään lapsille ja lapsiperheille ohjelmaa tapahtuman aikana Totto ry:n strategian mukaisesti.


Tervetuloa tapahtumaan!


VIHTA VAI VASTA?
Lueppa huvikseen Puhutko samaa kieltä kuin saunakaverisi (LK 18.6.2018)


Kuva Kaija Sälevä

Suuren suosion viime vuonna saavuttaneet SADONKORJUUMARKKINAT  järjestetään Rovaniemen kotiseutumuseolla Pöykkölässä jälleen 12.-13.9. 

Talkootyönä toteutettava tapahtuma vaatii paljon työvoimaa onnistuakseen. 

JOS OLET KIINNOSTUNUT TALKOILEMAAN MUKAVASSA PORUKASSA, OLET LÄMPIMÄSTI TERVETULLUT JOUKKOOMME! 

MONENLAISTA TYÖTÄ ON TARJOLLA ENNEN JA JÄLKEEN TAPAHTUMAN SEKÄ ITSE MARKKINOIDEN AIKAAN. TALKOOLAISILLE ON TIETYSTI TARJOLLA MYÖS HYVÄÄ RUOKAA JA KAHVIA! 

Kyselyt ja ilmoittautumiset Facebook-viestillä  tai puhelimitse: 0407569042.
TIETOA SADONKORJUUMARKKINOIDEN MYYJILLE

Sadonkorjuumarkkinat järjestetään Rovaniemi-viikolla la-su 12.-13.9.2020 kello 10-16 Rovaniemen kotiseutumuseolla Pöykköläntie 4, 96400  Rovaniemi. Myyntipöydät ovat Pöykkölän pihapiirissä isossa teltassa. Mahdollisuus myyntiin on myös omasta teltasta.

Myyntipöydän (noin 70 cm x 220 cm) hinta 80 euroa/pöytä

Oman telttapaikan hinta 4 x 4 m = 110 € ja 4 x 8 m = 170 €

Osallistumismaksu peritään paikan päällä.

Myytävien tuotteiden on oltava paikallisia kädentaitajien tuotteita, elintarvikkeita ja muita sadonkorjuutuotteita. Tapahtumassa voivat myös kylät markkinoida esim. tontteja ja muuta kylän toimintaa. Kylien esittelypisteiden kustannukset katetaan Rovaniemen kaupungin Alueellisten palveluiden toimesta.

Myyntipaikkoja pääsee rakentamaan perjantaina 11.9.2020 kello 14-20 ja lauantaina 12.9.2020 kello 8.00 alkaen. Sunnuntaina alue avataan kello 9.00.

Täyttämällä tämän ilmoittautumiskaavakkeen ja palauttamalla sen viimeistään 21.8.2020 mennessä totto.rovaniemi@gmail.com varmistat paikkasi markkinoille.

Tapahtuman käytännön järjestelyjä koordinoi Rovaniemen Totto ry:stä Kristiina Lehtonen puh. 040-183 9909.

ROVANIEMEN KAUPUNKI
Alueelliset palvelut
Heli Välikangas
Alueellisten palveluiden johtaja

Pelastussuunnitelma
Sadonkorjuumarkkinat ja Avoimet ovet  kotiseutumuseolla 12.-13.9.2020, Pöykköläntie 4
12.–13.9.2020 Sadonkorjuumarkkinat ja Rovaniemi-viikon Avoimet ovet Rovaniemen kotiseutumuseolla


Ompas tänä vuona pellot ja mettät kasvattanhet niin palijon kaikenlaista, että vaikka hevoset söis.

Kelepaa tullas Saonkorijuumarkkinoille Pöykkölhän syyskuun kahestoista ja kolomastoista päivä. 


JA SAMHAN AIKHAN ON KOTISEUTUMUSEON OVET AUKI KAIKILE!

Tervettulua! 

Katso kuvakavalkadi.


Rovaniemen kotiseutuyhdistys Totto ry:n väki kiittää kaikkia markkinamyyjiä ja -asiakkaita sekä talkoolaisia onnistuneista Sadonkorjuumarkkinoista ja kotiseutumuseon Avointen ovien päivistä! 

Ensi vuonna taas tavataan samoissa merkeissä! 

#pöykkölänsadonkorjuumarkkinat  #rovaniemiviikko
#visitrovaniemi #kotiseutuliitto #kulttuuriympäristöpäivätTotto ry:n kevätkokous 27.9.2020


Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n sääntömääräinen, koronaepidemian vuoksi siirretty, kevätkokous pidettiin sunnuntaina 27.9.2020 klo 13 Rovaniemen kotiseutumuseolla. Kokouksessa käsiteltiin ja hyväksyttiin vuoden 2019 toimintakertomus, tilinpäätös  ja kuultiin toiminnantarkastajan lausunto. Tilivelvollisille myönnettiin tili- ja vastuuvapaus.  Lisäksi nimettiin edustaja Kokkolassa 20.–21.11.2020 järjestettäville Kotiseutupäiville.Totto ry:n johtokunta on 27.9.2020 päättänyt, että koronatilanteen vuoksi ei tänä vuonna järjestä Römppäpuolista. 


Totto ry kiittää  tähänastisesta ja toivottaa kaikille hyvää ja turvallista syksyä!Lampaiden lepohetki puovin varjossa . Kuva Mervi Löfgren Autti.