Tapahtumat 2020


Mestarit ja kisällit kohtaavat

7.1.

Rovaniemen Totto ry on aloittanut yhteistyön Ounasrinteen koulun 5D - luokan kanssa Kotiseutuliiton ja Suomen kulttuurirahaston valtakunnallisessa Mestarit ja kisällit-suurhankkeessa.

Mestarit & kisällit -hanke on Suomen Kotiseutuliiton ja Suomen Kulttuurirahaston valtakunnallinen suurhanke, jossa luodaan uusi katse kotikulmiin! Lapset, nuoret ja eläkeikäiset kutsutaan suunnittelemaan ja toteuttamaan näköistään toimintaa yhdessä – oppimaan toinen toisiltaan paikalliskulttuurista, menneestä ja tästä päivästä.

Hankkeessa paikalliset kotiseutu- ja kyläyhdistykset, kulttuuriperintö- ja kuntatoimijat järjestävät toimintaa, jossa eri-ikäiset yhdessä tutustuvat paikallisiin perinteisiin. Oppimalla toinen toistensa kulttuurista, taidoista ja kokemusmaailmasta voidaan hoksata, että yhteisillä kotikulmilla jokainen on asiantuntija!

Mestarit & kisällit -toiminnalla tuetaan lasten ja nuorten osallisuutta omaan yhteisöönsä ja heidän kiinnittymistä kotiseudulleen. Ryhmissä mahdollistetaan eri-ikäisten kohtaaminen yhteisillä kulmilla – yhdessä paikalliskulttuuria esiin nostaen ja uutta luoden.



Kotiseututuyhdistys Totto ry vieraili pitämässä oppitunnin Ounasrinteen koulun 5D-luokalle osana Mestarit ja kisällit -hanketta. 

Lue artikkeli Uusi Rovaniemi -lehdessä 28.2.2020.


Tottolaiset huolehtivat talkooperiaatteella museon rakennuksista, ympäröivistä tiluksista ja museon kokoelmista. Kuvassa talkoolaisia Pöykkölässä 1950-luvun lopulla. Kuva: Väinö Ylikunnari, Kotiseutuyhdistys Totto ry:n kokoelmat.


KIRJOITUSKUTSU: Nuoruus Rovaniemellä ja sen kylissä

18.3.2020

Kulma, Koskikadun uitto, Valsa, pääsiäismellakat, juhannus, ripari, nuorisoseurat, urheiluharrastukset, baarit ja muut kokoontumispaikat ... 

Kuljitko avopäin paukkupakkasella, oliko sinulla liian tiukat farkut ja Retu-kengät?  Olitko hippi, rasvis vai punkkari?

Vai elitkö jälleenrakennuskauden aikaan? Olitko kenties kauppalan poika ja mukana jengitappeluissa?  Mitä tekivät tytöt?

Jokivarsien ja muiden kylien nuoret, millainen oli nuoruutenne? Miten kuljitte koulumatkat; olitteko asuntolassa? Olitteko mukana kotitilan töissä? Kokoonnuitteko yhteen viikonloppuisin? Millaista oli käydä kauppalassa/kaupungissa? Miten television tulo muutti elämää?

Millaista oli olla nuori Rovaniemellä? 


Ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry kerää muistoja nuoruudesta ja nuorten elämästä Rovaniemellä ja sen kylissä.  Arkea ja juhlaa, koulua ja kavereita. Muisteltava aika voi olla mitä vain 1950-luvun alusta lähtien.

Voit kirjoittaa yksittäisen muiston tai laajemman kuvauksen, jossa on myös otsikko. Kirjoita murteella, jos haluat. Voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai käyttää nimimerkkiä. Tässä tapauksessa nimesi jää vain toimituskunnan tietoon. Useammankin kirjoittajan yhteinen teksti on mahdollinen. Henkilötiedoista tarvitsemme vain syntymävuoden. Mukaan voit liittää valokuvan omasta albumista kuvittamaan muistoja.

*

Tekstin pituutta ei ole rajattu, se voi olla 1–4 sivua. Tekstin voit lähettää 30.8.2020 mennessä kahdella tavalla: 1) kirjeenä osoitteella Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry, Pöykköläntie 4, 96400 Rovaniemi, kuoreen tunnus Nuoruusmuistoja tai 2) sähköpostitse aiheena Nuoruusmuistoja osoitteeseen totto.rovaniemi@gmail.com

Mahdolliset kysymykset voit lähettää samaan sähköpostisoitteeseen.

Tekstin jättämisellä annat luvan sen julkaisemiseen. Toimitus pitää itsellään oikeuden muokata tekstin  julkaisukuntoon. Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry ottaa osan teksteistä kesällä 2021 ilmestyvään painettuun Totto XXI -julkaisuun. Lisäksi samaan aikaan tulee laajempi verkkosivusto.

Kaikki tekstit tallennetaan Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n arkistoon.  


Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n toiminta-alueena on koko Rovaniemen kaupunki. Yhdistys on perustettu 1951 säilyttämään ja vaalimaan kauppalan ja maalaiskunnan henkistä ja aineellista perintöä. Pöykkölön tilan yhdistys osti Rovaniemen kotiseutumuseoksi 1957. Totto-julkaisuja on ilmestynyt tähän mennessä 20. Seuraavan julkaisun yhtenä teemana ovat nuorten muistot ja näkökulmat omasta kotiseudustaan.

Toimituskunta Marketta Harju-Autti (pj) Mari Ekman, Hannu Hakanpää, Rainer Hiuspää ja Kaija Sälevä


Totolle avustusta rakennusten korjauksiin

7.5.2020

Totossa ollaan tyytyväisiä, koska museovirasto on myöntänyt 8000 euroa Rovaniemen kotiseutumuseon rakennusten korjauksiin. Kyse on paikallismuseoille myönnettävistä varoista.  Kiinteistötoimikunta ja talkooporukka priorisoivat, mihin myönnetty avustus käytetään.  

Pöykkölän puovi on ainoa lajissaan Peräpohjolassa. Kuva Mervi Löfgren Autti.


Rovaniemen kotiseutumuseon kesäkausi alkoi loistavassa säässä ja iloisissa merkeissä 2.6.2020


Avajaispuheen piti Hannu Hakanpää Totosta. Lisäksi pidettiin tekstiilitaidenäyttelyn Tule lähemmäksi - Come closer -näyttelyn avajaiset.

Tiistaina 2.6.2020 kotiseutumuseon kahvilassa oli tarjolla myös lounasta. Toton emännistö valmisti herkullista ja täyttävää Lapin ukon keittoa. Keittoateria tykötarpeineen ja kampanisukahveineen maksoi 15€.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠


Koko perheen juhannusaatto Rovaniemen kotiseutumuseolla

PERJANTAINA 19. KESÄKUUTA 2020 KLO 16.00 – 18.00


Koko perheen juhannusaaton perinneleikkitapahtumaa vietettiin Pöykkölän kartanolla. Museokahvilan herkut maistuivat juhlaväelle ilonpidon lomassa. Lopuksi nostettiin lippu salkoon juhannuksen kunniaksi.

Pöykkölän talolla on pitkä ja värikäs historia. Kuvassa oleva päärakennus on kolmas, joka samalle paikalle rakennettiin.



Valtakunnallinen Suuri maalaustapahtuma Suomen kuvataiteen päivän ja Helen Schjerfbeckin syntymäpäivän 10.7. kunniaksi järjestettiin toisen kerran myös Rovaniemen kotiseutumuseolla. Museon pihalla kukkivat kukat, ohitse virtaava mahtava Kemijoki ja vanhat rakennukset henkivät menneisyyden lumoa. 



Kurjasta säästä huolimatta paikalle saapui monia innokkaita taiteilijoita, niin aikuisia kuin lapsiakin. Valitettavasti he eivät voineet työskennellä ulkona Pöykkölän kauniissa pihapiirissä, koska vettä tuli kaatamalla koko iltapäivän.

Onneksi työskentely onnistui myös väljissä sisätiloissa turvavälit huomioon ottaen.

Kuvissa mukana olleiden työskentelyä ja hienoja tuotoksia. Nimiä emme huomanneet kysyä.

#maalaustapahtuma

@maalaustapahtuma

www.maalaustapahtuma.fi

Kuvat Kaija Sälevä



Marjetanpäivä 19.7.2020



Tänä vuonna juhlaväki ei kokoonnu Pöykkölän kartanolle perinteiseen Marjetanpäivän juhlaan. 

Kuva viime vuoden Marjetanpäiviltä. Kuva Kaija Sälevä.

                                          

 Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry valmistautuu kuitenkin toiveikkaana ensi vuoteen, jolloin vietetään myös 7.9.1951 perustetun yhdistyksen 70-vuotisjuhlaa.

Myös Marjetanpäivän jälkeen järjestettävät Virsiseurat  jäävät nyt pois ohjelmasta.  Luottavaisin mielin kuitenkin valmistaudumme  museon Avoimiin oviin ja Sadonkorjuumarkkinoihin 12.–13.9.2020. 

Nyt voimme muistella mennyttä.  Yhdistyksen silloinen puheenjohtaja Antti Ruokanen aloitti juhlan avauspuheen 1962 muistelemalla edellistä kesää ja Marjetan päivän perinnettä:

"Kun tällä Pöykkölän kartanolla vietettiin viime kesänä yhdistyksemme järjestämää Rovaniemen pitäjäpäivää, oli täällä runsaasti kotiseututyön tekijöitä ja muuta yleisöä ympäri maata. Rovaniemi oli silloin järjestämässä  XIII valtakunnalliset kotiseutupäivät. Samalla kertaa vihittiin tässä Pöykkölän talossa oleva Rovaniemen kotiseutumuseo.

Viime kesän juhlassa akateemikko Vilkuna selosti juhlaesitelmäsään Marjetan eli Marketan  päivän vieton perinnettä. Pyhän Margaretan päivää on Suomessa vietetty jo keskiajalla. Vuoteen 1708 saakka Marjetan päivä on ollut heinäkuun 13. päivänä, sen jälkeen heinäkuun 20. päivänä. Se oli siis sopiva heinänteon aloituspäiväksi.  – Onkin ikivanha tapa, että heinänteko aloitettiin Marjetanpäivänä. Useissa suomalaisissa kalentereissa on harava merkkinä tämän päivän kohdalla

Ikivanha tapa on myöskin, että ennen niitylle lähtöä käytiin kirkossa ”heinäleivän otossa”, kuten sitä kansanomaisesti sanottiin.  – Myöskin Rovaniemellä on Marjettaa vietetty kirkkopyhänä. Tämän kauniin perinteen olemme halunneet elvyttää ja samalla kokoontua viettämään yhteistä kotiseutujuhlaa suvisena sunnuntaipäivänä." (Totto ry:n yhdistysarkisto Ua1)


Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry toivottaa kaikille hyvää kesän jatkoa! 


25.-26.7.2020

NARKAUS PÄIVÄT järjestetään yhteistyössä Narkaus – Kämän kylät ry:n, Osuuskunta Naavan ja Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n ohjelmapalvelut hankkeen kanssa.




Kamarimusiikkikonsertti ke 29.7. klo 15 kotiseutumuseon pirtissä 


Lapin kamariorkesterin jäsenet ilahduttavat kotiseutumuseon vierailijoita lämminhenkisellä kamarimusiikkikonsertilla. Ohjelmassa kuulemme tsekkiläisen säveltäjän Anton Dvorakin jousikvinteton (op 77).

Abel Puustinen, viulu

Kaia Voitka, viulu

Tuukka Susiluoto, alttoviulu

Lauri Angervo, sello

Heidi Rahkonen, kontrabasso


Konserttiin pääsee museon pääsymaksulla 6€.


Lämpimästi tervetuloa!

Noudatamme koronarajoituksia myös konsertin yleisömäärän suhteen. Sisään voidaan ottaa 20-25 henkeä.


Pöykkölän avarassa pihapiirissä olet yhtäaikaa menneisyydessä ja tässä ja nyt.



Pöykkölän saunapäivät kotiseutumuseolla 28. - 29. 8. 
klo 14.00 – 19.00



Lappi Luxus -hanke on yhteistyössä Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n ohjelmapalvelut- hankkeen ja Neuvokkaan vapaaehtoisten runo ja draamaryhmän kanssa suunnitellut kaksipäiväisen saunatapahtuman. Ajankohta on 28.–29.8.2020.  Tapahtuman tavoite on tuoda esille suomalaista saunaperinnettä ja -kulttuuria sekä esitellä tämän päivän saunakulttuuriin liittyviä palveluita ja tuotteita. 

Saunatapahtuman ensimmäinen päivä,  28.8.2020 klo 14.00–19.00,  on tarkoitettu yrityksille. 

Lappi Luxus -hanke kutsuu asiakkaita yritysten kyseiseen päivään.

Yrittäjäpäivän tavoitteena on tuoda yhteen matkailu-, hyvinvointi- ja luonnontuotealan yrittäjiä verkostoitumaan ja innostumaan uusien, aitoon kansanperinteeseen pohjautuvien tuotteiden ja palvelujen kehittämisestä. Tarjoamme innostavaa tarinointia lappilaisesta saunaperinteestä, suomalaisen saunan arvoista ja terveysvaikutuksista sekä moniaistillista tutustumista saunaan liittyviin tuotteisiin ja palveluihin.

Pääsette tutustumaan saunavastan sitomiseen, pajuiseen saunasykeröön, saippuan valmistukseen, yrttisiin jalkakylpyihin ja kuvaelmaan saunan merkityksestä ihmiselämän eri vaiheissa. Kahvi- ja teetarjoilu on ryyditetty luonnontuotteilla.

YRITTÄJÄT: Tervetuloa myös esittelemään omia tuotteitanne tai palvelujanne! Varaamme piha-alueelle pystytettävään telttaan tilaa, jossa voitte esitellä toimintaanne; demonstroida palvelutuotteitanne, jotka soveltuvat aiheeseen ja ympäristöön, esitellä hyvinvointituotteitanne, myös syötäviä ja juotavia. Toivomme erityisesti luonnontuotteita sisältäviä tuotteita sekä palveluja, kuten yrtti-, turve-, kivihoitoja, jäsenkorjausta, kuppausta, hierontaa, ym.

Voitte tarjota tuotteitanne ja palvelujanne toisena päivänä yleisölle maksusta; tilaisuus voi olla oiva myyntiä ja markkinointia ajatellen. Kumpaankin päivään osallistuminen on teille maksutonta. Ohjelma tarkentuu kesän aikana. Tilaisuuteen mahtuu enintään 40 osallistujaa, joten varaa paikkasi ajoissa alla olevan linkin kautta. 

https://link.webropolsurveys.com/S/9018F327B4E4098E

Järjestäjä:

Aini Ojala

Lappi Luxus - palveluja ja tuotteita lappilaiseen hyvinvointimatkailuun


Saunatapahtuman toinen päivä, lauantai 29.8.2020 klo 11–15,  on  yleisöpäivä. Pääsymaksu on 5€.

Lipun hinnalla pääsee myös tutustumaan kotiseutumuseon näyttelyihin.


Lauantaina Totto ry:n emännistö myy kahvia ja leivonnaisia.  Saunamajurit ja  muut Totto-aktiivit järjestävät  vastan/vihdanteon työpajan molempina päivinä  ja mahdollisia muita pienempiä työpajoja. Pyrimme järjestämään lapsille ja lapsiperheille ohjelmaa tapahtuman aikana Totto ry:n strategian mukaisesti.



Tervetuloa tapahtumaan!



VIHTA VAI VASTA?
Lueppa huvikseen Puhutko samaa kieltä kuin saunakaverisi (LK 18.6.2018)



Kuva Kaija Sälevä

Suuren suosion viime vuonna saavuttaneet SADONKORJUUMARKKINAT  järjestetään Rovaniemen kotiseutumuseolla Pöykkölässä jälleen 12.-13.9. 

Talkootyönä toteutettava tapahtuma vaatii paljon työvoimaa onnistuakseen. 

JOS OLET KIINNOSTUNUT TALKOILEMAAN MUKAVASSA PORUKASSA, OLET LÄMPIMÄSTI TERVETULLUT JOUKKOOMME! 

MONENLAISTA TYÖTÄ ON TARJOLLA ENNEN JA JÄLKEEN TAPAHTUMAN SEKÄ ITSE MARKKINOIDEN AIKAAN. TALKOOLAISILLE ON TIETYSTI TARJOLLA MYÖS HYVÄÄ RUOKAA JA KAHVIA! 

Kyselyt ja ilmoittautumiset Facebook-viestillä  tai puhelimitse: 0407569042.




TIETOA SADONKORJUUMARKKINOIDEN MYYJILLE

Sadonkorjuumarkkinat järjestetään Rovaniemi-viikolla la-su 12.-13.9.2020 kello 10-16 Rovaniemen kotiseutumuseolla Pöykköläntie 4, 96400  Rovaniemi. Myyntipöydät ovat Pöykkölän pihapiirissä isossa teltassa. Mahdollisuus myyntiin on myös omasta teltasta.

Myyntipöydän (noin 70 cm x 220 cm) hinta 80 euroa/pöytä

Oman telttapaikan hinta 4 x 4 m = 110 € ja 4 x 8 m = 170 €

Osallistumismaksu peritään paikan päällä.

Myytävien tuotteiden on oltava paikallisia kädentaitajien tuotteita, elintarvikkeita ja muita sadonkorjuutuotteita. Tapahtumassa voivat myös kylät markkinoida esim. tontteja ja muuta kylän toimintaa. Kylien esittelypisteiden kustannukset katetaan Rovaniemen kaupungin Alueellisten palveluiden toimesta.

Myyntipaikkoja pääsee rakentamaan perjantaina 11.9.2020 kello 14-20 ja lauantaina 12.9.2020 kello 8.00 alkaen. Sunnuntaina alue avataan kello 9.00.

Täyttämällä tämän ilmoittautumiskaavakkeen ja palauttamalla sen viimeistään 21.8.2020 mennessä totto.rovaniemi@gmail.com varmistat paikkasi markkinoille.

Tapahtuman käytännön järjestelyjä koordinoi Rovaniemen Totto ry:stä Kristiina Lehtonen puh. 040-183 9909.

ROVANIEMEN KAUPUNKI
Alueelliset palvelut
Heli Välikangas
Alueellisten palveluiden johtaja

Pelastussuunnitelma
Sadonkorjuumarkkinat ja Avoimet ovet  kotiseutumuseolla 12.-13.9.2020, Pöykköläntie 4




12.–13.9.2020 Sadonkorjuumarkkinat ja Rovaniemi-viikon Avoimet ovet Rovaniemen kotiseutumuseolla


Ompas tänä vuona pellot ja mettät kasvattanhet niin palijon kaikenlaista, että vaikka hevoset söis.

Kelepaa tullas Saonkorijuumarkkinoille Pöykkölhän syyskuun kahestoista ja kolomastoista päivä. 


JA SAMHAN AIKHAN ON KOTISEUTUMUSEON OVET AUKI KAIKILE!

Tervettulua! 

Katso kuvakavalkadi.


Poro jo odottaa! Heinäkuussa keskiviikkoisin klo 15 kotiseutumuseolla leikitään!


HUOM. SATEEN VUOKSI PERUTTU 1.7.

Kiinnostaisiko suopungin heitto leikkiporon sarviin vaiko kepparit? Vai haluaisitko tehdä käpylehmiä tai kokeilla puujaloilla kävelyä? Vai piilottaisimmeko avainta ja kukahan sen mahtaisi löytää? Ja jos meitä olisi paljon, voisimme leikkiä piilosta tai konkkaa. Tai peiliä tai väriä. Ihan mitä vain.

Leikkiminen pihalla on ilmaista, mutta sisälle museoon on pieni pääsymaksu. Museokahvilasta saa ostaa jätskiä ja pullaa. Mehua tarjoamme leikkijöille ilmaiseksi. 

Nähdään Pöykkölässä!

Rovaniemen kotiseutumuseo / Pöykköläntie 4 /Rovaniemi




Pöykkölän talolla on pitkä ja värikäs historia. Kuvassa oleva päärakennus on kolmas, joka samalle paikalle rakennettiin.


Opastettu kierros Rovaniemen kotiseutumuseolla LAUANTAINA 4.7. klo 14.00 - 15.30 (max 15 henkeä)



Mitä tiedät Pöykkölän tilan ja talon pitkästä historiasta? Tiedätkö mikä tai kuka oli Kirppu, Ukko-Samperi tai Sunkku? Entä miten sadut liittyvät tähän paikkaan? Ja mitä tapahtui v. 1957 ja mitä Pöykkölän talossa tapahtuu nykyään?

Hinta 15€/ hlö, sis. opastuksen, museon pääsymaksun ja pullakahvit Pöykkölän pirtissä.

TERVETULOA!


PS. Rankkasateella opastus peruutetaan.

Oppaana matkailuopas Kaija Sälevä Rovaniemen matkailuoppaat ry:stä.





ROVANIEMEN KOTISEUTUMUSEON KESÄ


Rovaniemen kotiseutumuseo on avoinna ti–su klo 11–17 aina syyskuun loppuun saakka.

Kesäkahvila perinteisine leivonnaisineen palvelee koko kesäkauden. Lisäksi tarjoamme tilauksesta ympäri vuoden kokous-, työhyvinvointi- juhla-, ohjelma- ja saunapalveluja.

Museon avajaiset vietettiin 2.6.2020 klo 12 alkaen, jolloin myös esiteltiin vanhaan navettaan Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden suunnittelema tekstiilitaiteen kesänäyttely Tule lähemmäksi – Come Closer. Näyttely on esillä syyskuun loppuun ja siihen pääsee tutustumaan museon sisäänpääsymaksulla museon aukioloaikoina. Tarjolla avajaisissa on perinteinen keittoateria jälkiruokakahveineen. 

Alkavan kesän yötöntä yötä juhlittiin juhannusaaton lipunnostolla 19.6.2020 klo 18. Tarjolla oli pienimuotoista ohjelmaa ja kesäkahvilan palvelut.

Suomen kuvataiteen päivänä 10.7.2020 museon kesäloistossaan kukkivalle pihalle kutsuttiin maalaamaan ja piirtämään.

Syksyn ohjelmaa suunnittelimme luottavaisin mielin. Syyskuun alun Sadonkorjuumarkkinat järjestettiin kotiseutumuseon pihapiirissä viime vuotiseen tapaan 12.–13.9.2020. Samaan aikaan toteutuvat museolla Rovaniemi-viikon Avoimet ovet.

Kaikkia kesän perinteisiä tapahtumia ei tänä vuonna koronatilanteen vuoksi voida järjestää. Marjetanjuhla 19.7.2020 ja seuraavan viikon Virsiseurat 23.7.2020 siirretään seuraavaan vuoteen. Muusta mahdollisesta kesän ohjelmasta, kuten Lasten lysteistä ilmoitamme erikseen.  

Huhtikuulta siirtynyt sääntömääräinen kevätkokous järjestetään väliaikaisen sääntelyn perusteella myöhennettynä 27.9.2020 klo 13 Rovaniemen kotiseutumuseolla.




Tiedustelut puh. 050 325 2017

tai totto.rovaniemi@gmail.com



Totto ja Rovaniemen kotiseutumuseo myös facebookissa




Rovaniemen kotiseutuyhdistys Totto ry:n väki kiittää kaikkia markkinamyyjiä ja -asiakkaita sekä talkoolaisia onnistuneista Sadonkorjuumarkkinoista ja kotiseutumuseon Avointen ovien päivistä! 

Ensi vuonna taas tavataan samoissa merkeissä! 

#pöykkölänsadonkorjuumarkkinat  #rovaniemiviikko
#visitrovaniemi #kotiseutuliitto #kulttuuriympäristöpäivät






Totto ry:n kevätkokous 27.9.2020

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n sääntömääräinen, koronaepidemian vuoksi siirretty, kevätkokous pidetään sunnuntaina 27.9.2020 klo 13 Rovaniemen kotiseutumuseolla osoitteessa Pöykköläntie 4. 

Kokouksessa käsitellään sääntöjen 7§:n määräämät asiat.

Sääntöjen mukainen kokouskutsu on julkaistu Lapin Kansan seuratoimintapalstalla 16.9.2020. 


Kahvitarjoilu

Tervetuloa!

Totto ry:n johtokunta


Totto ry:n kevätkokous 27.9.2020


Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n sääntömääräinen, koronaepidemian vuoksi siirretty, kevätkokous pidettiin sunnuntaina 27.9.2020 klo 13 Rovaniemen kotiseutumuseolla. Kokouksessa käsiteltiin ja hyväksyttiin vuoden 2019 toimintakertomus, tilinpäätös  ja kuultiin toiminnantarkastajan lausunto. Tilivelvollisille myönnettiin tili- ja vastuuvapaus.  Lisäksi nimettiin edustaja Kokkolassa 20.–21.11.2020 järjestettäville Kotiseutupäiville.



Totto ry:n johtokunta on 27.9.2020 päättänyt, että koronatilanteen vuoksi ei tänä vuonna järjestä Römppäpuolista. 


Totto ry kiittää  tähänastisesta ja toivottaa kaikille hyvää ja turvallista syksyä!



Yksityiskohta yhteisöllisestä tekstiilitaideteoksesta "Times Gone by, Times Present". Rovaniemen kotiseutumuseossa valokuvatut yksityiskohdat tuotiin osaksi installaatiota kankaanpainannan ja jacquard-kudonnan keinoin. Kuvaaja Ritva Jääskeläinen.


Lapin yliopiston tekstiilitaiteen taitelijaryhmän installaatioteos mukana "International Exhibition - Contextile 2020" -biennaalissa Portugalissa

25.9.2020

Collective 96460 muotoutui Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tekstiilitaiteen sivuaineen opiskelijoista ja opettajista lukuvuonna 2019-2020. Keväällä valmistunut installaatioteos suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä osana opintoja. Installaatioteos kuvaa näyttelyn teeman Places of Memory mukaisesti menneisyyden ja nykyisyyden yhteyttä. Collective 96460 –nimi juontaa juurensa teoksen innoittajana toimineesta Rovaniemen kotiseutumuseosta Pöykkölässä.

Lue juttu tästä.


Lampaiden lepohetki puovin varjossa . Kuva Mervi Löfgren Autti.




TILANTEEN PÄIVITYS


Totto ry:n johtokunta on 27.9.2020 päättänyt, että koronatilanteen vuoksi ei tänä vuonna järjestetä Römppäpuolista. 

Loppuvuoden tapahtumista, Jouluvaellus, Tuomaanpäivän kuusijuhla ja sääntömääräinen syyskokous, ilmoitamme erikseen.


Totto ry kiittää  tähänastisesta ja toivottaa kaikille hyvää ja turvallista syksyä!


     Juotaksen kylän isänpäivätapahtuma 8.11.2020 klo 12-16

     Katijuu ateljee-shop&Cafe Juotas



      Perinteinen isänpäivä kampsulounas klo 12-16
      Huom. ruokailut vain pöytävarauksella

      Harmonikkataiteilija Tatu Kantomaa

      Vesa Puuronen: Yläkemijoki-kirja ja alueen historia 

      Juha Seppälä, raudantaonta

      Wanhat valokuvat -näyttely

      Lue lisää



     Totto ry:n Ohjelmapalvelut hanke mukana tapahtumassa     




Kannanotto Rovaniemen vanhan asemarakennuksen ja Sairaalanniemen kaavoitukseen



13.11.2020

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry pitää vanhaa asemarakennusta ja Sairaalanniemeä keskeisenä osana rovaniemeläistä sielunmaisemaa ja kaikille kuuluvaa ympäristöä. Kaavoituskohteilla on erityinen sekä paikkakunnan historiaan että kotiseutuidentiteettiin liittyvä merkitys Rovaniemelle ja sen asukkaille.



VANHA ASEMARAKENNUS

Rautatie yhdisti Rovaniemen modernilla logistiikallaan suuriruhtinaskunnan keskukseen Helsinkiin, suurvalta-Venäjän metropoliin Pietariin sekä Euroopan talouteen ja aatemaailmaan. Vuonna 1909 valmistunut asemarakennus symboloi tätä Rovaniemen ja Lapin historiaan liittyvää merkkitapausta.

Kotiseutuyhdistys esittää, että kaupunki jättää rakennushistoriallisesti (RH), kulttuurihistoriallisesti (KH) ja kaupunkikuvallisesti (KK) suojellun asemarakennuksen ympärille tilaa niin paljon kuin mahdollista. Mikäli 4-tien ylittävä uusi silta rakennetaan, tulee se liian lähelle tämän merkittävän rakennuksen eteläpäätyä. Tällöin sisäänkäynti olisi siirrettävä sopivampaan paikkaan. Rakennus tulisi muutenkin entisöidä Museoviraston antamien ohjeiden mukaisesti.



SAIRAALANNIEMI

Sairaalanniemi liittyy asuttamisen varhaiseen historiaan: alueesta on tietoa aina 7000 vuoden takaa. Niemen kärjessä on voinut olla Kemijoen vanhin asuinsija. Lisäksi yhdistys tarkastelee Sairaalanniemeä lähtökohtinaan kirkko, sairaalarakennus ja puistomaisuus.

1. Kirkko

Kirkko on ollut 400 vuotta läsnä suunnittelualueella. Vuonna 1895 kuvernöörin sairaalasuunnitelmissa Sairaalanniemeä nimitettiinkin Kirkonniemeksi. Vuonna 1950 valmistunut Rovaniemen kirkko sisältyy valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon, ja suojellulla kirkolla on RH-, KH- ja KK-merkinnät. Kirkko on Rovaniemen jälleenrakentamisen vaikuttavin symboli.

Niemi on historiallinen seurakunnan kirkkojen, kellotapulin ja I hautausmaan paikka. Koska kirkko on alueen hallitseva rakennus, tuleekin Sairaalanniemen kaava kytkeä osaksi Rovaniemen kirkon ympärille jo muodostunutta asemakaavallista kokonaisuutta massoitukseltaan, näyttävyydeltään ja korkeudeltaan.

2. Sairaalarakennus

Toinen kaavoituksen lähtökohta on vuonna 1937 valmistunut funktionalismia edustava sairaalarakennus (KH- ja KK-merkinnät). Sen alkuperäistä arkkitehtonista ilmettä tulisi korjausten yhteydessä pyrkiä mm. yksityiskohtien ja värien puolesta palauttamaan kuten Rovaniemen keskustan oikeusvaikutteinen yleiskaava. Suojeltavat rakennukset ja ympäristöt -liitteessä (8.5.2012) todetaan. Sairaalarakennus tarvitsee tilaa ympärilleen eikä suunniteltujen rakennusten korkeus saisi ylittää sairaalarakennuksen korkeutta.

3. Puisto

Kolmas kaavoituksen lähtökohta on Sairaalanniemen puistomaisuus, joka on kiitettävästi huomioitu kaava-alueen rantareitin säilyttämisessä. Niemen puistohistoria alkoi vuonna 1896. Silloin lääkintöhallituksen ylitarkastaja määräsi juuri valmistuneen sairaalan ympäristöön istutettavaksi puustoa, jollainen kuuluu olla tällaisissa paikoissa. Mm. pihta- ja lehtikuusia ja poppeli on vielä jäljellä. Yhdistys näkee vähintäänkin osan näiden puiden säilyttämistä kunnioituksena meitä ennen eläneiden työtä ja näkemyksiä kohtaan. Muutoinkin alueen puistomaisuus olisi säilytettävä.

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n tarkoituksena on kotiseutukulttuurin edistäminen ja rakennusperinnön vaaliminen. Yhdistys esittää rakennusten määrän vähentämistä/massoituksen pienentämistä suhteessa alueen merkittävyyteen ja niemen kokoon siten, että kirkko edelleen hallitsee maisemaa. Kotiseutuyhdistys korostaa näin tärkeässä asiassa Rovaniemen kaupungin päätösvallan tärkeyttä kaavoituskumppanuusmenettelystä huolimatta.



Rovaniemellä 23.10.2020

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry,  johtokunta


Näkymä Sairaalanniemeen sillalta. Kuva Mervi Löfgren Autti.


Riemukkaat ja sydämelliset valokuvat ihmisen ja kotieläimen suhteesta vuoden 2021 Totto-kalenterissa.  (10€). 

Kalentereita myynnissä Osviitassa ja Totto ry:n myyntipöydässä Rinteenkulman alakäytävällä viikolla 48.

Myyntipöydässä myös AVAIMET-tuoteperheen kassit, pussukat ja pyyheliinat.

Kalenterin valokuvat ovat savotoiden kasööri Matti Körkön (1910–1977) ottamia. Hän kuvasi Rovaniemen kylissä 1920-1950-luvuilla.

Marraskuun museoesine: Nukkumaloova

Kuva Kaija Sälevä.

Nukkumaloova eli pielus- tai päänaluspuu, joka on yhdelle tai useammalle nukkujalle tarkoitettu päänalunen. Sen päälle tuli pitkä höyhentyyny, polsteri. Päänaluslauta esti tyynyn liukumisen lattialle ja samalla se suojasi lattialla nukkuvien päitä pimeässä liikkuvien kolhaisuilta.

Kun kesän ulkotyöt oli tehty, tuli peräpohjalaisen talon pirtistä talvikauden asumisen ja elämisen keskus, jossa myös nukuttiin.

Matkalaisille ja muille kulkijoille tehtiin vuode pirtin lattialle. Ovissa ei ollut lukkoja, joten öinen kulkija saattoi tulla pirttiin milloin vain.


TERVETULOA JOULUOSTOKSILLE!
Totto ry:n myyntipöytä Rinteenkulman alakäytävällä ti 24.11. - 27.11. klo 11-17


Riemukkaat ja sydämelliset valokuvat ihmisen ja kotieläimen suhteesta vuoden 2021 Totto-kalenterissa.  Hinta 10€. 

AVAIMET-tuoteperheen kassit, pussukat ja pyyheliinat, Totto-julkaisut

Myynnissä paikallisia tuotteita!


Totto ry:n syyskokous 13.12.2020 klo 13


Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään Rovaniemen kotiseutumuseolla Pöykköläntie 4.  

Kokouksessa käsitellään sääntöjen 8 §:n määräämät asiat, mm. hyväksytään seuraavien vuosien toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä  päätetään jäsenmaksujen suuruudesta, valitaan johtokunnan puheenjohtaja seuraavalle vuodelle ja valitaan johtokunnan jäsenet erovuoroisten tilalle.

Noudatamme ajankohtaisia turvasuosituksia ja -määräyksiä.

Kahvitarjoilu

Tervetuloa!

Totto ry:n johtokunta

PÄÄTÖKSET

Rovaniemen kotiseutumuseolla. Kokouksessa käsitteltiin sääntöjen 8 §:n määräämät asiat, mm. hyväksyttiin vuosien 2021–2023 toimintasuunnitelma ja vuoden 2021 talousarvio sekä päätettiin jäsenmaksujen suuruudesta.

Johtokunnan puheenjohtajaksi vuodelle 2021 valittiin Esko Oikarinen. Erovuorossa olleet johtokunnan jäsenet Päivi Hanni-Vaara ja Marketta Harju-Autti valittiin uudelleen. Muina johtokunnan jäseninä jatkavat Matti Ansala, Hannu Hakanpää, Jorma Hovi ja Kaija Sälevä.



TAPAHTUMIEN PÄIVITYS


Rerinneruokatapahtuma Römppäpuolinen jouduttiin perumaan, samoin perutaan Tuomaanpäivän kuusijuhla. 

Huomaa kuitenkin, että ympäri vuoden on tarjolla kokouspalveluja, työhyvinvointi- ja virkistyspalveluja sekä pienimuotoisia juhlapalveluja.

Ota yhteyttä!



Rovaniemen kotiseutumuseolla 11.-20.12.

Tule mukaan kokemaan Jouluvaellus kotiseutumuseon tunnelmallisessa pihapiirissä. Tietäjän kanssa löydät jouluseimen.

Opastetulle vaellukselle lähdetään puolen tunnin välein.

Pe 11.12. klo 9.30, 10, 10.30 päiväkotiryhmille

YLEISÖLLE:

Su 13.12 klo 16.00, 16.30, 17.00, 17.30

Ti 15.12  klo 18.00, 18.30, 19.00, 19.30

To 17.12. klo 18.00, 18.30, 19.00, 19.30
HUOM. to 17.12. jouluvaellukset peruttu pakkasen vuoksi.

Pe 18.12. klo 18.00, 18.30, 19.00, 19.30

Su 20.12. klo 16.00, 16.30, 17.00 ja 17.30

Noudatamme viranomaisten ajankohtaisia turvallisuusohjeita. Otathan mukaan oman kasvomaskisi. Varustaudu sään mukaan. Pakkasraja -15C.

Tapahtuma on maksuton ja soveltuu kaikenikäisille. Ryhmään sopii noin 20 henkilöä ja liikumme turvaväleissä.  Vaelluksen jälkeen voi ostaa joululeivonnaisia ja kotiseutuyhdistyksen tuotteita.

Mahdollisista koronatilanteesta johtuvista muutoksista ilmoitamme näillä sivuilla ja www.rovaniemenseurakunta.fi

Tervetuloa!

Järjestäjinä Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry, Rovaniemen Neuvokas ja Rovaniemen seurakunta