Sadonkorjuumarkkinat 9.-10.9.2023

Sadonkorjuumarkkinat järjestetään Rovaniemen  kotiseutumuseolla viidettä kertaa.  Ne ovat osa Rovaniemi-viikkoa 4.–10.9.2023 ja kuuluvat myös Euroopan kulttuuriympäristöpäivien 9.–17.9.2023 ohjelmaan. – Saman aikaan naapurissa Lapin Metsämuseolla järjestetään Sahanperän Savotta.

Vierailuun  kannattaa varata aikaa, sillä Rovaniemen kotiseutumuseolla on tarjolla paitsi syksyn satoa myös runsaasti katseltavaa ja tehtävää. Varaa mukaan käteistä ostoksia varten.

  1. Kuljetukset Sadonkorjuumarkkinoille ja Sahanperän Savottaan
  2. Sadonkorjuumarkkina-alueen kartta
  3. Museo Sadonkorjuumarkkinoiden aikana⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
  4. Totto-areenan ohjelma
  5. Sadonkorjuumarkkinoiden lasten ohjelma
  6. Sadonkorjuumarkkinoiden työnäytökset
  7. Rovaniemen kotiseutumuseon museokauppa 
  8. Rovaniemen kotiseutumuseon kahvila ja ruokala

Sadonkorjuumarkkinoilla palvelee ilmainen koiraparkki, jota hoitaa Rovaniemen Käyttökoirat ry. Ethän siis tuo koiraasi varsinaiselle markkina-alueelle.

Kuvan omenapuu kasvaa Rovaniemen kotiseutumuseon pihassa ja tuottaa joka syksy runsaan sadon pieniä happamia omenoita. Niistä Toton emännistö mehustaa hyvää omenamehua. Omenapuun on tietämämme mukaan istuttanut kirjailija Annikki Setälä vuonna 1929. Hän oli Kemi Oy:n metsäpäällikön Jarl Sundqvistin puoliso. He asuivat Pöykkölässä 1920-luvun lopulla. Kemi Oy omisti tilan tuohon aikaan.

Hyvät ystävät,

Vuoden 2023 Sadonkorjuumarkkinoiden voidaan sanoa toteutuneen erinomaisesti! Kiitos siitä ennätysmääräiselle asiakasjoukolle, hyville myyjille, yhteistyökumppaneille, esiintyjille ja työteliäälle talkooväelle! Arvio tämän vuoden vieraiden määrästä on noin 6600 henkilöä.

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry näkee markkinoiden toteutuksen tärkeänä osana omaa toimintaansa, mutta myös hyvänä tapahtumana osana Rovaniemi-viikkoa. Lämmin kiitos Rovaniemen kaupungille taloudellisesta tuesta ja Rovaniemen seurakunnalle sekä Vapaaehtoistyökeskus Neuvokkaalle ohjelmakumppanuudesta! Äänentoistosta vastasi laadukkaasti Viritys- ja Musiikkipalvelu VireMusa Ky.

Markkinamyynnin ohella tapahtumaa elävöittivät Narkauksen kyläsepän ja Rovalan kansalaisopiston kehruu-, kangaspuu- ja puusorvauksen  työnäytökset. Kylistä näkyvästi oli esillä Sonka.  Yhdistyksen omaa perinnettä edusti varraslohenpaistonäytös. Museotiloista avoinna olleet Mårdin aitta eli vaate-aitta,  Suomenhevosen ja Kirppu-orin  ja Rovaniemen 1900-luvun alun kuvanäyttelyn huoneet vetivät hyvin vierailijoita. Uudistetut tuohi-malkakatot   toivat historiaa esille. Lapsia  ja nuoria kiinnosti Jaakko-poronvasa.

Totto ry:n talkooväki on tehnyt taas valtavan työn markkinoiden rakentamisessa, liikenteen ohjauksessa, ravintolapalveluissa, puhtaanapidossa, neuvonnassa sekä omien tuotteiden ja arpojen myynnissä. Iloksemme talkoojoukoissa oli myös useita nuoria, aktiivisia henkilöitä!

Totto ry:n puolesta haluamme kiittää kaikkia osallisia tämän vuoden markkinoista ja toivottaa kaikki tervetulleiksi ensi vuoden Sadonkorjuumarkkinoille!

Esko Lotvonen

Totto ry:n johtokunnan puheenjohtaja