Vaihtuvat näyttelyt

Valokuvanäyttely Matti Körkön valokuvista navetassa

Körkön ottamat valokuvat loihtivat esiin mennyttä aikaa, entisiä elinkeinoja, elämäntapaa ja arkielämän historiaa Kemijokivarren kylissä 1920–1950-luvuilla.TAIDETTA KOTISEUTUMUSEOLLA

 Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa sekä yliopiston, Lapin ammattikorkeakoulun ja Ammattiopisto Lappian yhteisen Arcta Fast -hankkeen (ESR) puitteissa toteutettuja teoksia on useampana kokonaisuutena esillä kotiseutumuseon pihapiirissä ja rakennusten sisätiloissa  2.6.–30.9. 2022. Arcta Fast -hankkeen vastuullisena johtaja toimii professori Timo Jokela. 

Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain digitaalista

Kotiseutumuseon rakennuksiin ja museoesineiden lomaan on koottu monimuotoinen ja  yllätyksellinen kattaus  Lapin yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan nykytaiteellisia teoksia. Teokset keskustelevat museon esineiden kanssa ja myös yleisö pääsee osallistumaan joidenkin teosten tekemiseen esimerkiksi kokoamalla digitaalista tilkkutäkkiä. Näyttelyn ovat koonneet opintojensa osana Venla Arkko, Sari George, Matti-Pekka Karikko ja Riina Tervo.

Meän lapinlehmä

Vanhaa, uutta ja digitaalista yhdistää myös Päivi Soppelan (FT, tait. yo) Teoskokonaisuus lapinlehmästä kotiseutumuseon kesänavetassa 2..6.-30.9.2022. Lapinlehmät ovat sosiaalisia ja luonteikkaita persoonia, jotka luovat läheisen suhteen hoitajaansa.  Teoskokonaisuus luotaa lapinlehmän olemusta ja lehmän ja ihmisen pitkää vuorovaikutusta taiteen keinoin. Lapinlehmä on selvinnyt monista mullistuksista, mutta kannan pienuuden takia se on edelleen uhanalainen.

Vaelluskalat

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan työpajana toteutettu pajuveistos kotiseutumuseon rannassa kuvaa lohta ja sen katoa. Veistosparin toinen osa on lohen silhuetti ja toinen tyhjä tila, jossa lohen ääriviiva piirtyy virtaavaan Kemijokeen.  Opiskelijaryhmän ohjaajana oli Maria Huhmarniemi. 

Museoesineitä lumiveistoksina

Valokuvat  ulkorakennusten seinillä kertovat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan toteuttamassa talvitaiteen työpajassa. Kansainvälinen opiskelijaryhmä   toteutti museon kokoelmista valitsemiaan esineitä suurina lumiveistoksina museon pihapiiriin.  Työskentely tarjosi tilaisuuden eläytyä esineiden kautta eletyn elämän tarinoihin kotiseutumuseon ainutlaatuisessa pihapiirissä.  Työpajan ohjasi Antti Stöckell.

Home District/Kotiseutu

Näyttelyn julisteet ovat syntyneet Lapin yliopiston graafisen suunnittelun opiskelijoiden workshopissa, jossa suomalaiset ja kansainväliset opiskelijat heijastelivat suhdettaan Suomeen, Lappiin ja Rovaniemeen.  Julisteita yhdistää käytetty scanography-tekniikka.

Näyttely  avautuu Valtakunnallisille kotiseutupäiville. Ohjaaja Leena Raappana-Luiro.