Sadonkorjuumarkkinat 2022

Turvallisesti kotiseudulta käsin

Neljännet kotiseutumuseon pihapiirissä järjestetyt Sadonkorjuumarkkinat keräsivät ennätysmäärän niin myyjiä kuin asiakkaitakin. Tänä vuonna ajankohtaisena teemana oli Turvallisesti kotiseudulta käsin. Sillä tahdoimme korostaa ensinnäkin paikallisen tuotannon merkitystä yhtenä turvallisuutemme osatekijänä. Lisäksi halusimme nostaa esille kädentaitojen sekä kotiseutumme ja sen perinteiden arvostuksen tärkeyden.

Markkinoilla oli myynnissä satokauden antimia, elintarvikkeita, käsitöitä ja muita tuotteita. Myyjiä oli kaikkiaan 55. Tuotteet kävivät kaupaksi erittäin hyvin, jopa niin hyvin, että joiltakin loppuivat myytävät kesken. Keskusteluissa myyjät kertoivat olleensa erittäin tyytyväisiä tulokseensa, markkinoiden mukavaan tunnelmaan ja ainutlaatuiseen markkina-alueeseen.

Tapahtumaa elävöittivät  useat oheistapahtumat,  kuten työnäytökset, Totto-areenan musiikkiesitykset, lasten ohjelmat ja näyttelyt. Uutena ohjelmana oli mukana Rovaniemen kylien oma esittelyteltta, jossa oli mukana yhdeksän kylää.

Myös yleisö tuntui viihtyvän markkinoilla. Paikalla kävi yhteensä noin 5500 markkinavierasta. Oma merkityksensä oli koko viikonlopun ajan jatkuneella kauniilla säällä. Venekuljetuksellakin tuli markkinoille noin 400 matkansa maksanutta asiakasta. – Osa markkinaväestä tuli paikalle ilmaisella bussikuljetuksella.

Väki viihtyi alueella, osa pitkänkin aikaa, kierrellen ja keskenään seurustellen, ostellen, museoon tutustuen, musiikkia kuunnellen sekä kahvion ja ruokalan antimia nauttien. Yksi vetonaula, erityisesti lapsille, olivat paikalle ensi kertaa tuodut lapinlehmät. Myös kotiseutumuseon perinteikäs  varraslohen paistamisen esittely herätti ansaittua kiinnostusta.

Kaikkiaan markkinat edustivat uutta ihmisläheistä kotiseututyötä. – Onnistuneen tapahtuman ennusmerkkinä oli perjantai-illan valmistelujen aikana pienen tihkusateen jälkeen taivaalle maalautunut ennen näkemättömän kaunis ja täydellinen sateenkaari, joka näytti päättyvän juuri Rovaniemen kotiseutumuseolle, joka todellakin on jo sinänsä aarre, mutta Sadonkorjuumarkkinat rikastuttavat sitä vielä.

                               Lämpimät kiitokset  kaikille!

Matti Ansala
järjestelytoimikunnan puheenjohtaja

Lauantai 10.9.2022

Lauantaipäivänä väki alkoi saapua vilkkaasti heti kymmeneltä markkinoiden avauduttua. Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja  Matti Ansala toivotti myyjät ja talkoolaiset tervetulleiksi. Ensimmäistä kertaa ohjelmassa oli Uuden sadon siunaus, jonka toimitti kappalainen Topi Litendahl.

RoiMu-yhtye, erittäin tasokas rovaniemeläinen monimusiikillinen poppoo, aloitti varsinaiset musiikkiohjelmat Totto-areenalla. Yhtyeessä olivat mukana Tarja Alakörkkö-Perkkiö ja Timo Perkkiö.

Sadonkorjuumarkkinoiden virallisen avauspuheenvuoron piti järjestelytoimikunnan puheenjohtaja  Matti Ansala. Aurinko tuli näkyviin  juuri markkinoiden avauksen yhteydessä, joten Kristiina Löfström soitti avausmusiikkina Taas on aika auringon  -kappaleen. – Hän esiintyi myös iltapäivällä. 

Rytmiorkesteri Kunnan Poikien muodostama Lastenorkesteri Kolme Varista  järjesti riemukkaan konsertin, joka veti runsaasti lapsia paikalle Totto-areenalle.

Sivistysliitto ja Opintokeskus Kansalaisfoorumi pitivät  kotiseutumuseolla perjantaina ja lauantaina pelimannikurssin, jonka oppilaat esiintyivät kurssinsa päätteeksi lauantaina.

Lauantai oli markkinapäivistä yleisömäärältään suurempi kuin sunnuntai. Liikenteen- ja pysäköinninohjaus sai ansaitusti kiitosta onnistumisesta tehtävässään. Sää oli tyyni ja aurinkoinen ja lämpötilakin nousi 15 asteeseen. – Alueella pörräsi  jonkin verran ampiaisia ilmeisesti kauniin sään houkuttelemina nekin. Onneksi enemmiltä pistoksilta vältyttiin.

Sunnuntai  11.9.2022

Rovaniemen valtakunnallisten kotiseutupäivien ohjelmaan kuulunut juhlamessu alkoi kymmeneltä Rovaniemen kirkossa. 

Markkinameno jatkui Rovaniemen kotiseutumuseolla entiseen tapaan.  Aamupäivällä yleisö sai nauttia Kristiina Löfströmin harmonikansoitosta Totto-areenalla pariinkin otteeseen. Vuoden 2022 tarinaniskennän Suomen mestari Matti Immonen Rovaniemen Hirvaalta hauskuutti yleisöä voittoisalla tositarinallaan sonninhakumatkasta Sinetän suuntaan. Sonni vietiin Muurolaan Lada 1200:sta poistetun takapenkin paikalla kolmen henkilön kuljettamana. Matti itse oli yksi heistä. Matka oli varsin vaiherikas. – RoiMu-yhtye viihdytti yleisöä laadukkaalla musiikillaan iltapäivällä.

Kotiseutumuseolla oli yleisölle Avoimet ovet kumpanakin päivänä ja tilat näyttelyineen kiinnostivat markkinayleisöä. Yhä useampi rovaniemeläinen tietää ja tuntee nyt yhteisen kotiseutumuseomme.

Rovaniemen seurakunnan lapsityö oli mukana lasten ohjelman järjestämisessä  kumpanakin päivänä. Annikki Setälän satuihin perustuvaa Myllytontun tarinan reittiä kierrettiin museorakennuksissa. Sunnuntaina ohjelmassa mm. Navettapyhäkoulu.

Neuvokkaan väki oli talkoissa mukana kumpanakin päivänä mm. liikenteenohjauksessa ja sunnuntaina riksa-ajelussa.

Sunnuntai oli lauantaita tuulisempi päivä, mutta sää oli silti syksyisen kaunis ja lämminkin.

Kiitossanat yleisölle, myyjille ja talkoolaisille esitti Totto ry:n puheenjohtaja Esko Oikarinen.