Sadonkorjuumarkkinoiden historia

Sadonkorjuumarkkinoiden 35-vuotinen historia

Heli Välikangas

Entisessä Rovaniemen maalaiskunnassa oli maa- ja metsätaloudella pitkät perinteet. Maaseudun ihmisillä on ollut aina myös käsillä tekemisen taito. Yrittäjät olivat yhteydessä kuntaan vuonna 1986 ja toivoivat, että elinkeinotoimisto olisi edesauttamassa sellaisen yhteisen myyntitapahtuman järjestämistä, jossa paikalliset tuottajat saisivat myydä kasvattamiaan ja valmistamiaan tuotteita alueen asukkaille.

Syväsenvaaran Joulumarkkinat 1986

Haaste otettiin heti vastaan kunnanvirastolla ja toiminta käynnistyi jo samana vuonna Saarenkylässä Syväsenvaaran koululla järjestetyillä JOULUMARKKINOILLA. Myyjiä saatiin paikalle runsaasti ja myös asiakkaat ottivat tapahtuman omakseen. Niin puikulaperunat, rieskat ja ternimaito kuin poppanat ja raanutkin vaihtoivat vilkkaasti omistajia. Kaikkien eri osapuolten innostus asiaan kasvoi ja seuraavana vuonna 1987 samassa kohteessa järjestettiin myös SADONKORJUU- MARKKINAT. Mukaan saatiin jälleen laaja kirjo erilaisia tuotteita. Koulun pihalla savustettiin mm. paikallisista vesistöistä pyydettyä kalaa ja kauppa kävi niin hyvin, että kysyntä oli jopa paljon tarjontaa suurempaa.

Sadonkorjuu- ja joulumarkkinoiden rinnalle tulivat myöhemmin äitienpäivän tietämissä järjestetyt myyntitapahtumat. Lisäksi Napapiirillä pyöritettiin muutamana kesänä Rooseveltin majassa AARETTIA, jossa käsityöläiset pääsivät myymään tuotteitaan suoraan turisteille apujoukkonaan kunnan palkkaamat kesätyöntekijät.

Luonto-opistolle Pöykkölään 1990-luvun alussa

Lapin luonto-opisto tarjosi Metsäruusuntiellä Pöykkölässä oivallisen myyntipaikan heti 1990-luvun alkupuolelta aina siihen saakka, kun oppilaitoksen toiminta loppui sieltä vuonna 2014. Idyllinen ympäristö tallinvintteineen sai liikkeelle suuren määrän yrittäjiä, useina vuosina jopa yli sata.

Tuotevalikoima oli laaja ja monipuolinen ja mikä parasta, asiakkaat tulivat tapahtumaan ostamaan eivätkä vain katselemaan tuotteita. Parhaimmillaan mukana oli tuotteita myös ystävyyskunnista ja teemanakin oli yhtenä vuonna ”Satoa Alpeilta ja jokivarsilta”. Kohde tarjosi myös oppilaitoksen opiskelijoille oivallisen käytännön harjoittelupaikan ja kasvihuoneen kukkaloisto tuli kaikille markkinoilla käijöille tutuksi.

Uusi koti kotiseutumuseon pihapiiristä 2019

Muutaman kaupungin keskustassa vietetyn tapahtumavuoden jälkeen SADONKORJUUMARKKINAT siirtyivät vuonna 2019 Rovaniemen kotiseutumuseon pihapiiriin, jossa perinne ja nykyaika kohtaavat näin parhaimmalla mahdollisella tavalla. Monet kävijät totesivatkin heti, että nyt Sadonkorjuumarkkinat ovat löytäneet oikean kotinsa. Moni rovaniemeläinen on käynyt tässä ainutlaatuisessa miljöössä ensimmäisen kerran vasta nyt Sadonkorjuumarkkinoiden innoittamana.

Kaupankäynnin ohella kotiseutumuseon väellä on ollut mahdollisuus esitellä markkinoiden aikana vieraille museon avoimien ovien yhteydessä kotiseutumme historiaa, perinteitä ja museon esinekokoelmia, joista me kaikki voimme olla erittäin ylpeitä.

Lähellä tuotettu on vastuullinen valinta tulevaisuudessakin

Sadonkorjuumarkkinoiden tuotteiden myyntivaltteja tulevat myös tule- vaisuudessa olemaan lähellä tuotettu ruoka, luonnontuotteiden hyödyntäminen ja kauniit kädentaidon tuotteet. Kotiseutumuseon laajasta näyttelyesineistöstä voitaisiin ammentaa ideoita uusiin hienoihin myyntituotteisiin niin koteihimme kuin matkailijoille muistoksi vierailusta yöttömän yön valtakunnassa.

Uskon, että tapahtumapaikkana kotiseutumuseon pihapiiri tulee edelleen kasvattamaan suosiotaan ja SADONKORJUUMARKKINAT tulee olemaan Rovaniemellä yksi merkittävimmistä syksyn tapahtumista, joka kerää mukaan myyjiä ja asiakkaita koko Lapin alueelta ja miksipä ei myös maailmalta. Hienosti käynnisynyt toiminta vaatii myös jatkossa yhteisesti kaupungin kanssa sovitut tavoitteet, paljon talkootyötä ja yhteiseen hiileen puhaltamista, minkä seurauksena myös Rovaniemen kotiseutumuseo herää uuteen kukoistukseen.  

Julkaistu alun perin Totto XXI,  83–84 (2021)  Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n julkaisuja.

Perennojen myyjät. Kuva Mervi Löfgren Autti