3. Vaateaitta eli Mårdin aitta

Kotiseutumuseon vaateaittaa sanotaan myös Mårdin aitaksi.

Vaateaitan keskellä vitsavauluin kiinnitetyissä palkoissa on esillä raanuja, ryijyjä, huiveja ja kirkkosilkkeja. Seinillä puunauloissa on naisten ja miesten pitovaatteita. Lyhyinä talvipäivinä ja pitkinä iltapuhteina naisvaki valmisti lähes kaiken talossa tarvittavan. 

Pöykkölän hammasraitaiset raanut ja purrahelmaiset potevat kertovat kehittyneestä värisilmasta. Naisilla oli täällä tavallisesti ainakin neljä hametta päällekkäin: liinainen alushame, pumpulipoteva, villapoteva eli kasneerihame ja päällyshame.

Kesä alkoi huoneitten pesulla ja aittojen tuuletuksella. Kun pirttirehto pestiin, nostettiin kaikki huonekaluista lähtien kartanolle, jossa saatiin käyttää runsaasti vettä. Vaatteet puisteltiin tai pestiin ja eroteltiin ne, joita ei kesällä käytetty. Ne vietiin jo pestyihin aittoihin, venehuoneen ylisille tai puoveihin.

Karja laskettiin metsälaitumille yleensä Salomoninpäivän aikoihin ja silloin pestiin heti navetta, talli ja lammasnavetta, ettei lika ehtinyt kuivua kiinni puuhun. Kartano lakaistiin ja jokaisen rakennuksen ympärille kertyneet tavarat siirrettiin aittoihin tai muihin suojiin. Kun kaikkialla oli puhdasta, alkoi Iohenaika, ts. vietettiin juhannuksen ja Marjetan välinen lepoaika. Hengähdettiin ennen heinäntekoa.
 

Vaateaitta on 1975 siirretty Rovaniemen Alakorkalosta nykyisin Metsäntutkimuslaitokselle kuuluvalta tontilta ja se on sisustettu talon vaateaitaksi. Vuonna 2019 aittaan laitettiin raanunäyttely.