17. Kala-aitta

Kala-aita on tuotu Rovaniemen kotiseutumuseolle Tennilästä 1961.  Alkujaan sen paikka on ollut Ala-Kuohunkijärvellä eli Ala-Kuohungilla, Kemijoen eteläpuolella Tennilän kohdalla. Järvikalastus on ollut tärkeä osa ruokataloutta.  – Aitan  iästä on erilaisia tietoja, joita ollaan selvittämässä.

Tuohi-malkakatto uusittiin kesällä 2022.  Aitta ja sen katto esitellään 16.7.2023 Marjetanjuhlassa. 

Tuohi-malkakattoinen kala-aitta. Ala-Kuohungilta. Kuva Jorma Hovi.

Tämä kala-aitta oli ennen Rovaniemen kotiseutumuseolle siirtämistä Tennilän Nuorisoseuran ylläpitämänä kotiseutumuseona noin kymmenen  vuotta.  Sen paikka oli Kuusamontien varressa, lähellä koulun tiehaaraa.  Aittaan Tennilän nuorisoseura oli kerännyt siihen sodalta säästyneitä maatalous- ja kalastusesineitä.

Tennilän Nuorisoseuran Kotiseutumuseo, joka sijaitsi Kuusamontien varrella, Tennilän koulun kohdalla. – Kuvassa taustalla Tallavaaran peltoja. Alarivissä vasemmalta Janne Kiviniemi, Albert Tennilä, Jalmari Tallavaara, Aapo Kiviniemi, Arvo Jänkälä. Ylärivissä vasemmalta Eelis Harju, Veikko Kantola, Hilda Kiviniemi, Sylvi Tennilä, Aake Tennilä, Arvo Kiviniemi, Martti Kiviniemi, ja Esko Vilmilä. Kuva Martti Kiviniemen albumista, omistaa Sirkka Karjalainen. Kuva on julkaistu Yläkemijoen kylien historiaa II osassa, sivulla 142 Sirkka Karjalaisen artikkelissa Tennilän Nuorisoseura ry 1946–2018. Kuvan käsittely Ulla Etto. Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry on saanut 8.6.2023 käyttöluvan Sirkka Karjalaiselta ja kirjan toimittajalta Vesa Puuroselta.
Toinen vanha kuva 1950-luvulta. Kuva Jorma Niinimäki.