TOTTO-julkaisut

TOTTO-kotiseutujulkaisuja on toimitettu vuodesta 1952 lähtien. 
Totto-julkaisujen sisällysluettelot 1952-2021 ovat tässä.

Tiedustelut ja tilaukset 

kotiseutumuseo@totto.fi totto.rovaniemi@gmail.com (hintaan lisätään postikulut).


Viimeisimpiä julkaisuja: 

TOTTO XXI (2021)

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n 70-vuotisjuhlajulkaisu

Julkaisun sisältönä on "Yhdistyksen historiaa", "Viime vuosilta", "Rovaniemen kouluelämää" sekä "Nuoruusmuistoja". Nuoruusmuistoja-otsikon alle on koottu nk. suuren yleisön kirjoittamia muisteluita. Tällä tavalla yhdistys haluaa tallentaa uudenlaista tietoa ja kokemuksia kotiseudusta. Vanhimmat muistot ovat jälleenrakennusajalta ja tuoreimmat 1980-luvulta.

Hinta 30 €

Toimituskunta FM Marketta Harju-Autti, puheenjohtaja 
FM Mari Ekman, FM Hannu Hakanpää, valokuvaaja Rainer Hiuspää, luokanopettaja  Kaija Sälevä. Nuoruusmuistojen tekstien toimitus: Kaija Sälevä ja FM Sirkka Veikkolainen

Graafinen suunnittelu Ulla Etto

Sisältö


TOTTO XX (2017)

60 vuotta museotoimintaa

Totto XX -juhlajulkaisussa on haikuja menneisyydestä, ja siinä avataan myös nykyhetken museaalista todellisuutta. Teemana on 60 vuotta museotoimintaa 100-vuotiaassa Suomessa.

Esimerkkiaukeama. Julkaisun taitto Ulla Etto.

Maston juurella vaaran paikka
vaaran alla joki
sääskien seurana inisee muuan
ihmisolentoki! 

Ote Jari Pulsan runosta (Totto XX)


Hinta 15 €  

Totto XX toimitus: FM Marketta Harju-Autti (vast.), FM Mari Ekman, TaT Mervi Löfgren (Autti) ja Hovioikeuden presidentti (emeritus) Esko Oikarinen. Taitto: TaM Ulla Etto. 

Sisältö

Totto XIX (2012)


Hinta 15 €

Julkaisu keskittyy rakennuksiin ja rakentajiin ennen sotia, saksalaisaikana ja sotien jälkeisenä aikana. 

Totto XX toimitus:  Tuomo Pekkala (vast.), Heikki Annanpalo, Mervi Autti, Mari Ekman. Taitto: Ulla Etto.

Sisältö

Iikka Paavalniemen kolme maisemaa: 1900-luvun alun valokuvia Rovaniemeltä (2010) 


Hinta 15 e

Iikka Paavalniemen valokuviin painottuva teos on Lapin maakuntamuseon ja Kotiseutuyhdistys Totto ry:n yhteistyön hedelmä. 

Valokuvaaja Iikka Paavalniemi (1875–1950) kuvasi Rovaniemeä 1910–1920-luvuilla. Hänen ottamiaan valokuvia levisi postikortteina ympäri Suomen ja myös ulkomaille asettuen näin osaksi suomalaiskansallista kuvastoa. Iikka Paavalniemi sijoittui harrastaja-kyläkuvaajien joukkoon; hänen Rovaniemen-kuviaan voi tarkastella sekä topografisina maisemina, sosiaalisina maisemina ja että mielenmaisemina. Valokuvissa näkyy napapiirin tuntumassa sijaitsevan muuttuvan paikkakunnan aamunkoitto – katse kohti modernia.

Iikka Paavalniemen valokuvat ovat merkittäviä Suomen valokuvauksen historiassa.

Toimituskunta: Tuija Alariesto, Mervi Autti, Arja Moilanen ja Jukka Suvilehto. Digitointi ja kuvankäsittely Jukka Suvilehto ja Arto Liiti, Lapin maakuntamuseon julkaisuja 15, Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n julkaisuja 18.

Sisältö

Iikka Paavalniemi Nappi-koiransa kanssa Rovaniemen yleisen sairaalan pihassa. Hän toimi sairaalan talonmiehenä, ja lisäksi hän valokuvasi. Taustalla näkyy kellotapuli ja sairaalan henkilökunnan asuinrakennus, 1910-luku. Kuva: Iikka Paavalniemi. Lapin maakuntamuseon kokoelmat.
Rovaniemen naisvoimistelijat arkkitehti Wivi Lönnin suunnitteleman Rovaniemen yhteiskoulun portailla vuonna 1918. Koulu valmistui vuonna 1914, ja se komisti Kemijoen rantaa hävitykseen 1944 saakka. Kuva: Iikka Paavalniemi. Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n kokoelmat.


Huom. jaamme vanhoja Totto-julkaisuja paikallishistoriasta kiinnostuneille. 


VIIME VUOSIEN KALENTEREITA:

2020 Iikka Paavalniemen valokuvia 
2019 Suomenhevosen kunniaksi
2020 Kahavia ja muita iloja 
2021 Kyläläisiä ja kotieläimiä
2022 Savottaelämää
2023 Aina liikhelä olla pittää!
2024 Rovaniemi - ei kylä eikä kaupunki