13. Liiterilato ja 15. Hyysikkä

Liiterilato (vas.) ja hyysikkä.

Liiterissä säilytettiin ulkona ”ranthela” hakatut ja pilkotut halot, hella- ja kakluunipuut kuivina seuraavana talvena käytettäväksi. Hyvin polttopuiden tulee olla kaksivuotisia, jolloin ne ovat sydänkuita myöten kuivia ja antavat korkeimman lämpöarvon. Siksi liiteri on tilava ja siinä on hyvä tuuletus, jotta ilma vaihtuu.

Pöykkölän liiteri on rakennustekniikaltaan harvinainen hirsirakennus. Se on täysipituisista hongista neliöön rakennettu pihapiiriin sijoittuva lato, jossa voidaan säilyttää sekä heinää että polttopuita. Liiteriladossa on leveät etu- ja takaovet.

Liiterissä varastoidaan nykyisin polttopuita, puutavaraa, työkaluja ja pihanhoitovälineitä.

Liiteriladon kupeessa on pieni hyysikkä, jota sanotaan myös käymäläksi, huussiksi, pikkulaksi tai ulkohuoneeksi. Hyysikkä on pieni huone, johon tehdään tarpeet, yleensä ulostetaan.

Hyysikkä oli ennen kaikissa taloissa hirrestä erittäin tarkasti salvamalla tehty erillinen rakennus. Se sijaitsi navetan takana, ei kuitenkaan räystään alla.

Hyysikkä pidettiin hyvin siistinä. Varsinkin kevätsiivouksen aikana se pestiin ja hangattiin niin, että eritoten kehoon koskettavat paikat hohtivat puhtauttaan. Talon isäntä piti henkilökohtaisesti  huolta siitä, että hyysikän alus oli aina puhdistettu.

Erittäin "säännölliset" isännät veivät talven aikana täyttyneet puutynnyrit keskelle isoa peltoa, jolloin niitä kevääseen mennessä oli pellolla rivissä niin kuin koulupoikia valkoiset lakit päässä. Kylvötöiden alkaessa isäntä huolellisesti hajotti tynnyrin sisällön laajalle alalle muun lannan ohella pellon höysteeksi.

Liiterilato on tuotu Paaniemeltä 1961. Hyysikkä on tuotu 1963 museolle Narkauksesta. Kolmipaikkaisessa rakennuksessa on ollut tynnyrit, jotka keväällä on tyhjennetty pelloille.  Hyysikän tuohi-malkakatto uusittiin kesällä 2023. Myös tässä on räystäältä toiselle ulottuva piitta.