Matti Körkön valokuvakokoelma

Iloinen hetki päivän töiden lomassa Louejärvellä. Kasööri, valokuvaaja Matti Körkkö itse istuu edessä pystykorva sylissään. Kuvassa mm. huivipäinen Matin äiti Iida Körkkö ja vaimo Kreetta Körkkö lapsi sylissään. Kameran suljinta lienee painanut joku perheenjäsenistä. Kuva: Matti Körkkö / Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n kokoelmat.

Rovaniemen Louejärvellä asuneen Matti Körkön (1910–1977) valokuvakokoelma on paikallisesti ja yhteisöllisesti merkittävä. Körkkö kuvasi Kemijokivarren kylissä 1920–1950-luvuilla.

Matti Körkkö kuvasi ryhmä- ja henkilökuvia, rakennuksia, erilaisia juhlia sekä tilannekuvia metsätöistä, uitosta ja maataloustöistä. Myös arkiset askareet olivat hänen kameransa kohteina. 

Nätti-Jussi, Louejärvi. Kuva Matti Körkkö / Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry.

Esimerkiksi Nätti-Jussi, tuo kuuluisa jätkä ja tarinaniskijä, viihtyi Louejärven pirtissä ja asettui Körkön kuvattavaksi pihapiirissä kasvavan tuuheaoksaisen sembramännyn eteen. Hän pyysi poseeraamaan useita muitakin kuvattaviaan saman puun eteen. Valokuvat hän kehitti samaisen pihan maakellariin rakennetussa pimiössä.

Matti Körkön kuvakokoelma on laaja: negatiiveja on 2255 kappaletta, joista suurin osa lasinegatiiveja. Hänen lapsensa lahjoittivat tämän arvokkaan aineiston Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:lle. Rovaniemen Lions Club Alakemijoen ja Lapin yliopiston rahoituksella negatiivit puhdistettiin, digitoitiin, asiasanoitettiin ja arkistoitiin Nätti-Jussi -hankkeessa 2017–2018 Lapin maakuntamuseon tiloissa. Siellä negatiiveja myös säilytetään. Kuvat tallennettiin Lapin maakuntamuseon Cumulus-tietokantaan kaikkien katsottavaksi. Digitointiprosessi ja kuvien tunnistaminen jatkuivat vuoden 2019 aikana. 

Totto-kalenterit Kyläläisiä ja kotieläimiä 2021 ja Savottaelämää 2022 on koottu Matti Körkön valokuvista.


Nätti-Jussista kertova kirja ja dokumenttielokuva Nätti ja Matti 

Sekä elokuvassa että elokuvassa että kirjassa on Matti Körkön ottamia valokuvia.

Nätti-Jussi - Elämä ja tarinat (2019)
Olli Tiuraniemen, Mari Maasillan ja Raimo Keräsen toimittama kirja nostaa esille Pohjolan tunnetuimman jätkän, Nätti-Jussin persoonan ja elämäntarinan aikalaisten, tutkijoiden ja ennen julkaisemattomien valokuvien kautta.  

Nätti ja Matti -elokuva (2021) kertoo Matti Körkön ja Nätti-Jussin kautta sen vaiheen Suomen historiassa, kun metsätyöt tehtiin vielä ihmisvoimin. Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Heikki Huttu-Hiltunen. 


Matti Körkön valokuvat ovat katsottavissa Lapin maakuntamuseon kokoelmaselaimessa http://cumulus.rovaniemi.fi/kuvakokoelma/ hakusana: Körkkö, Matti

Matti Körkön valokuvista voi olla yhteydessä Lapin maakuntamuseoon: anni.arvio(at)rovaniemi.fi
Jos tunnistatte kuvasta henkilön/paikan ym., ilmoittaisitteko siitä hänelle.

*

Lue artikkeli Mervi Löfgren Autti: Matti Körkkö – kadonneen savottaelämän ja Kemijokivarren maalaisyhteisöjen kuvaaja. Totto XXI (2021)

Lue uutinen NÄTTI ja MATTI -dokumenttielokuva kadonneesta savotoiden kulttuurista (27.3.2021)

Lue uutinen Nätti Jussi - Elämä ja tarinat teoksesta kolmas painos (9.10.2019)

Pystykorva mukana tyttärien touhuissa. Kuva Matti Körkkö / Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry.
Nainen ajamassa heinää ladosta rekikeliaikaan. Kuva: Matti Körkkö / Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry.