1.4. Paistamisen vakiintuminen ohjelmaan

Heinäkuun Marjetanjuhlan ohjelmassa varraslohi on ollut säännöllisesti. Paistamispaikaksi on vakiintuneet rannassa painanne, jolle on tullut nimeksi Lohikuoppa tai Lohenpaistokuoppa, joita voidaan pitää erisniminä Pöykkölän tilan kartassa vuodelta 1899 paikka merkitty sanalla tulvahauta (1989, Totto XV, 40).  Painanne on syntynyt Saulin tulvan aikana 1859, ehkä jäälohkareidenkin muokkaamana. Tulvasta on merkki museon päärakennuksen kivijalassa joenpuoleisessa päädyssä, Itsenäisyyden kuusen kohdalla. (Museon opas 1977, 3.)

Emännät paloittelevat jäähtyneen lohen ja pakkaavat sen myytäväksi pieniin nyytteihin. Ainakaan Marjetanjuhlassa sitä ei ole muuten tarjottu. Vieraille ja eri tilaisuuksissa sitä on tarjottu syötäväksi lautasella muun ruuan ohella.

Martti Auttin kertoman mukaan lohta  on kerran oltu paistamassa myös Linnanmäellä. Toimintakertomusten mukaan sitä on tarjottu myös museon vieraille ja siellä järjestetyissä muissa tilaisuuksissa.  Usein mainitaan myös paistetun lohen määrä, esimerkiksi kesän 1961 Marjetan- juhlassa sataviisitoista kiloa. Joissakin tiedoissa sanotaan, että lohi loppui kesken eli sitä ei riittänyt kaikille halukkaille.

Paistajien nimiä on kirjattu harvakseltaan toimintakertomuksiin. Heitä on kuitenkin nähtävissä kuvissa ja muissa tallenteissa. Tehtävässä ovat olleet ainakin seuraavat henkilöt: Kaarlo Alaoja,  Eeva Autti, Jari Autti, Leena Autti, Martti Autti, Pentti Autti, Hans Enbuske, Hannu Hakanpää, Martti Hiltunen, Rainer Hiuspää, Otto Korkalo, Aapo Narkaus, Esko Pernu, Veikko Vaarala, Matti Vanhapaavalniemi, Martti Virikko ja ja Pekka Ylikunnari. Huomattava on myös emännistön määrä, joka on ollut vuosikymmeniä  lohen paloittelu- ja myyntitehtävissä.

Resuisesta villapaidasta kravattipukuun
Väinö Ylikunnari seurasi 1918 noin 6-vuotiaana lohenpaistoa Ylikylässä. Rovaniemen kotiseutumuseolla hän kuvasi paistamista  monet kerrat. Tässä kuvaaja itse  on yhdessä Martti Auttin kanssa. Kamera on ollut oma, kuvan ottaja tällä kertaa joku muu. – Yksi tarina tämäkin. 

Poika Pekka Ylikunnari on paistanut ja paistaa edelleenkin Rovaniemen kotiseutumuseolla. Kotonaan Ylikylässä hän on  opettanut taitoa lastenlapsilleen. Heistä kuvassa paistamassa pojanpoika Eetu Ylikunnari ja varrasta kantamassa lisäksi tyttärenpoika Lasse Hinkula.

Kuva: Pekka Ylikunnarin kotiarkisto
Kuva: Pekka Ylikunnarin kotiarkisto

Kuvasarja: Auttin perhe, Martti, Eeva, Leena, Pentti ja Jari lohenpaistossa  1980-luvun alussa. Kuvaaja Rainer Hiuspää.

Paistajasukupolvet ovat vaihtuneet ja vaihtuvat:

Esko Pernu ja Matti Virikko lohta paistamassa. Kuvat 2000-luvun alkupuolelta Rainer Hiuspää.

Ja paistaminen jatkuu edelleen.