KLIKKAA KUVIA

ROVANIEMEN KOTISEUTUMUSEON PÄÄRAKENNUS ja NAVETTA (vas.). Museoalue on Kemijoen rantatörmällä on Pöykkölä-nimisellä tilalla. Neljä alkuperäistä ja 13 siirrettyä rakennusta kuvastavat maalaiselämää 1800-luvun lopulla. Kuva Mervi Löfgren Autti.


18.5.2021 klo 12–18 Kurkista museoon!

Kansainvälisenä museopäivänä Rovaniemen kotiseutumuseo avoinna ilman pääsymaksua.
Lämpimästi tervetuloa!

Kurkista sieki Rovaniemen kotiseutumuseoon! Kuva Mervi Löfgren Autti.

Kotiseutuyhdistys 
Rovaniemen Totto ry

Yhdistyksen tarkoituksena on kotiseutuhengen ylläpitäminen ja kotiseututietouden lisääminen. Totto ry tallentaa Rovaniemen seudun menneisyydestä ja elämästä kertovaa esine- ja kuva-aineistoa ja edistää historian ja perinteiden säilyttämistä. Yhdistys ylläpitää Rovaniemen kotiseutumuseota. 

Mitä totto tarkoittaa? 

Totto-sanalla on keskiajalla tarkoitettu merkkitulien viestintäjärjestelmää, jolla on varoitettu jokivarren asukkaita vihollisvaarasta. Totto-tulien muisto on nimissä, kuten Tottorakka Ounasvaaralla. Nykyään jonkun todella innostuneen sanotaan olevan liekeissä. Satoja vuosia sitten saatettiin olla "tottona" jostakin.


Rovaniemen kotiseutumuseo on talvikautena avoinna tapahtumien tai sovittujen vierailujen aikaan.  Kesäkautena 1.6. lähtien museo on avoinna ti-su klo 11-17.


Totto ry:n neljäntenä vuosikymmenenä, vuonna 1981, Totto XIII juhlajulkaisun kuva-artikkeli on "Entisestä ajasta nykyshen". Kuvat valinhe ja tekstin tehnhe paliasjalakanen Aili Hanni ja junantuoma Eeva-liisa Tolvanen. Aukeaman kuvat ovat Kemijoen muutoksesta: vaphauesta - riemusta - kahlheisnin. Aukeaman kuva Mervi Löfgren Autti.

SEITSEMÄN AJATUSVIIVAA – SEITSEMÄN VUOSIKYMMENTÄ


Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto perustettiin 7.9.1951. Parin kuukauden kuluttua siitä oli kekrijuhla Ravintola Lapinmaassa. Paikalla oli noin viisikymmentä osallistujaa. Käsin kirjoitettu selostus juhlatilaisuudesta päätyy seuraavasti: 

”Laulun sanoilla Maa on niin kaunis loppui Toton ensimmäinen juhlatilaisuus jättäen kaikkien läsnäolijoiden sisimpään jotakin  –  –  –  –  –  –  – ”

Teksti ei pääty pisteeseen, vaan monitulkintaisesti seitsemään ajatusviivaan. 


Kirjoitustilanteessa merkintä on varmaan viitannut osittain menneeseen, tilaisuudessa esillä olleeseen, mutta myös tulevaan. Nyt seitsemän vuosikymmentä ovat täyttymässä: vuosi 2021 on yhdistyksen juhlavuosi. 

Esittelemme arkistopoimintoja Totto ry:n historiasta kerran kuukaudessa vuosikymmenittäin, tammikuusta heinäkuuhun, seitsemän vuosikymmentä, seitsemän kuukauden aikana. 


Kirjoittanut Marketta Harju-Autti


Totto-kalenterin toukokuun kuva

Matti Körkkö vaimonsa Kreetan ja tytärtensä Eevan ja Saaran kanssa vanhan Körkön pihalla Louejärvellä noin vuonna 1943. Ja tietenkin mukana on myös perheen koira. Kuva Matti Körkkö / Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto.


Toukokuun museoesine: Kuokka

Kuokka on yksi historian vanhimpia työkaluja. Kuvan kaareva, puuvartinen peltokuokka pääsi töihin heti keväällä lumien sulattua ja roudan hellittäessä. Kuva Rainer Hiuspää. LUE LISÄÄ KLIKKAAMALLA KUVAA.

Tilaukset myös postin välityksellä.


PÄÄSYMAKSU 
Aikuiset  6 euroa
7-16-vuotiaat 4 euroa
VAPAA PÄÄSY 
Sotiemme veteraanit ja 
alle 7-vuotiaat lapset


Rovaniemen kotiseutumuseo

Pöykköläntie 4, 96400 Rovaniemi

Puh./tel. +358 50 325 2017

totto.rovaniemi@gmail.com