Kotiseutuyhdistyksellä ei ole vaakunaa

4.5.2021

Rovaniemellä on jälleen virinnyt keskustelu kuntavaakunoista (Esa Tikkala UR ja LK 28.4.2021). Hannes Viiri tuo Lapin Kansassa 30.4.2021 asiaan yhden näkökulman otsikolla ”Kolmaskin vaakunamalli olemassa”. Tekstissään hän kertoo, että Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:llä on oma Oiva Mustosen suunnittelema vaakuna. 

Tästä on tarpeen täsmentää, että yhdistyksellä ei ole vaakunaa. Vuodesta 2012 lähtien Totto ry:llä ollut käytössään Oiva Mustosen suunnittelema marmorijalkainen liekkikuvioinen pöytästandaari. Sitä jaetaan hyväksyttyjen sääntöjen mukaan Marjetanjuhlassa Totto ry:n toiminnassa ansioituneille henkilöille ja yhteistyötahoille.

Standaarin selityksessä sanotaan seuraavasti: ”Pöytästandaarin vihreässä kentässä on neljä keltaista heraldista liekkiä, jotka kuvaavat lähialueella sytytettyjä merkkitulia, tottoja.” Standaari on esillä yhdistyksen kokouksissa ja juhlatilaisuuksissa. Vuoden 2019 loppuun mennessä  niitä on jaettu 40 kappaletta; syksyllä yhdistyksen 70-vuotisjuhlassa  jaetaan lisää.   

Yhdistyksen vanhin merkki on 1700-luvulta peräisin oleva pitäjänsinetti. Se otettiin käyttöön 1951 yhdistyksen perustamisen yhteydessä. Vuodesta 2019 lähtien sitä on käytetty vain painotuotteissa.

Varsinaisena merkkinään yhdistys käyttää tekstilogoa, jossa yläosassa on Totto-nimi fraktuura-asussa ja sen alla yhdistyksen koko nimi.  Juhlavuonna 2021 käytössä on tästä täydennetty pyöreä tekstilogo. Molemmat ovat nähtävissä esimerkiksi kotisivuillamme.


Marketta Harju-Autti, Totto ry:n viestintätoimikunnan puheenjohtaja

Totto ry:n pöytästandaarin vihreässä kentässä on neljä keltaista heraldista liekkiä, jotka kuvaavat lähialueella sytytettyjä merkkitulia, tottoja. Kuva Mervi Löfgren Autti.