MISTÄ SIE OLET POIS? - kysytään Rovaniemellä syksyllä 2022

6.2.2021

Ensimmäiset kotiseutupäivät järjestettiin vuonna 1949 ja siitä lähtien niitä on vietetty vuosittain eri paikkakunnilla. Rovaniemi isännöi kotiseutupäiviä viimeksi vuonna 1961. Tuolloin Rovaniemestä oli juuri tullut kaupunki edellisenä vuonna. Nyt on vuonna 2006 perustetun uuden Rovaniemen kaupungin vuoro toimia päivien järjestäjänä.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät on Suomen Kotiseutuliiton vuoden päätapahtuma. Päivät houkuttelevat osallistujia ympäri Suomen. Päivien aikaan juhlitaan kunnissa, maakunnissa ja järjestöissä kotiseututyötä tekeviä ja palkitaan erilaisia kotiseututyön saavutuksia.

Rovaniemen kotiseutupäivien aikaan tapahtumia järjestetään sekä laajan kaupungin keskustassa että myös ympäröivissä kylissä. Kotiseutupäiville toivotaan osallistujia koko Peräpohjolan alueelta ja Lapista, sillä näillä päivillä juhlitaan koko Lappia ja sen asukkaita. Päivien teemana on juuret ja kotiseutuidentiteetti: “Mistä sie olet pois?”-kysymys paikantaa ihmisen ei pelkästään kotiseudulleen, mutta joskus myös sukuun ja perheeseen. Lause on sananmukainen käännös saamen kielestä “Gos don leat eret?” Kysymyksellä on hahmoteltu ihmisen taustaa häneen tutustuttaessa.

Perinteisesti kotiseutupäivien ohjelmaan on kuulunut mm. seminaari ja gaala sekä erilaiset retket, joilla tutustutaan alueen historiaan ja kulttuuriin. Rovaniemi-viikolla on jo vuosien ajan ollut moninaisia ja laajasti kiinnostavia tapahtumia ja vuonna 2022 kotiseutupäivät tuovat niihin vielä oman värikkään lisänsä. Samaan aikaan järjestetään myös kotiseutumuseon pihapiirissä Pöykkölässä suuret Sadonkorjuumarkkinat ja muita tapahtumia. Kotiseutupäivät ja niiden ohjelmat ovat kaikille avoimia.

Rovaniemellä päivien järjestelyiden päävastuu on kaupungin kulttuuripalveluilla. Päiviä suunnitellaan ja tehdään kuitenkin yhdessä monien eri toimijoiden kanssa.

Jos haluat olla mukana tuottamassa hienoja päiviä, ota yhteyttä päivien ohjelmia koordinoiviin Roosa Nevalaan tai Tuija Alariestoon (etunimi.sukunimi@rovaniemi.fi)

Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maan suurimmista kansalaisjärjestöistä. Kotiseutuliitto vaalii kulttuurin monimuotoisuutta ja kulttuuriympäristöjä, nostaa esille paikalliskulttuureita, tukee kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun. Liiton jäsenistöön kuuluu yli 700 kotiseutu-, kaupunginosa- ja muuta yhdistystä, 102 kuntaa ja maakuntien liittoja. Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista.


Rovaniemi on kaupunki suurten jokien rannoilla ja vihreiden vaarojen syleilyssä. Kuva: Rovaniemen kaupunki.