VARRASLOHEN PAISTAMINEN - Kemijoen lohen tarinaa

7.9.2022

Varraslohta on paistettu Rovaniemen kotiseutumuseolla Marjetanjuhlassa vuodesta 1958 lähtien. Sitä on tarjottu vieraille muulloinkin.  

Totto ry:n johtokunta nimesi huhtikuussa varraslohityöryhmän selvittämään paistamien perinnettä laajemminkin.  Ryhmään kuuluivat Kaarlo Alaoja, Rainer Hiuspää, Pekka Ylikunnari, Heidi Pelkonen Lapin maakuntamuseosta ja Marketta Harju-Autti puheenjohtajana. 

Varraslohityöryhmä julkaisi Totto ry:n kotisivuilla selvityksensä tulokset kotiseutuyhdistyksen vuosipäivänä 7.9.2022, samalla Rovaniemen valtakunnallisten kotiseutupäivien 9.–11.2022 kynnyksellä.  Kotisivujen toteutuksesta huolehti Outi Kähkönen. – Samaan aikaan katsaus julkaistaan myös Elävän perinnnön wikiarkistossa, tosin suppeampana.

Sadonkorjuumarkkinoilla 10.9.2022 klo 10 on Rovaniemen kotiseutumuseon rannassa Lohikuopassa varraslohen paistonäytös. Tavattavissa on entisiä ja nykyisiä paistajia.

Museon pirtissä on 10.­­­–11.9.20221 klo 10–12 näyttely, jossa on vartaita, kirjallisuutta, kuvia ja paistamisperinteen säilyttämisestä saatuja huomionosoituksia.

Porstuan näyttötaululla on nähtävissä videotallenteita varraslohen paistamisesta.  

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry ja sen varraslohityöryhmä kiittävät  kaikkia asian selvittämistä edistäneitä ja toivovat perinteen jatkuvan.

Lohenpaistoa hoitelee edelleen Martti Autti (1985, Totto XV, 71). Kuva: Väinö Ylikunnari.