NÄTTI ja MATTI -dokumenttielokuva kadonneesta savotoiden kulttuurista

27.3.2021

Elokuva on katsottavissa Yle Areenassa 10.5.2021 lähtien.

Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Heikki Huttu-Hiltunen.

Dokumenttielokuva Nätti ja Matti pohjautuu merkilliseen lasinegatiivilöytöön. Rovaniemen Louejärven kylästä, vanhan tyhjillään olevan talon vintiltä, sahanpuruista löytyi sanomalehtiin käärittyjä paketteja. Ne paljastuivat lasinegatiiveiksi. Ne vietiin Lapin maakuntamuseoon, jossa nuori valokuvaaja Hilja Paloniemi sai tehtäväkseen toimia museon assistenttina negatiivien puhdistamisessa, skannaamisessa ja luetteloinnissa.

Kuvaaja paljastui Matti Körköksi, savottakasööriksi, joka lisäansioikseen kuvasi metsätyöelämää ja omaa elämänpiiriään. Kuvista löytyi Körkköjen naapuri Juho Vihtori Nätti, legendaarinen Nätti-Jussi. Häntä on pidetty lähinnä taruolentona, mutta jätkien jätkä on elävä ihminen, metsätyömies, lihaa ja verta. Elokuva kertoo Matin ja Nätin kautta sen vaiheen, kun metsätyöt vielä viimeisiä aikoja tehtiin ihmisvoimin. Moottorisaha lopetti tämän vaiheen. Elokuva kattaa kauden 1900-luvun alusta sotienjälkeiseen aikaan.

Matti Körkön kirjeet savotoilta ja sodasta ovat koskettavia. Tämä antaa oman sävynsä tarinalle. Körkkö haavoittui, ja Ruotsiin evakkoon lähteneen perheen nuorin tytär kuoli. Körkkö kuvasi paljon. Negatiiveja on säilynyt yli 2 000, hienoja kuvia, ja ainutlaatuinen tarina. Perinteisen dokumenttielokuvan keinojen lisäksi elokuvassa on animoituja jaksoja ja valokuvien osasuurennoksia. Elokuva on lähes läpi sävelletty. 
Katso elokuvan traileri ja lue lisää elokuvasta: nattijamatti.fi


Matti Körkön valokuvakokoelma

Matti Körkön valokuvat ovat osa Suomen ja Lapin valokuvauksen historiaa. Körkkö oli yksi kyläkuvaajista, jotka harjoittivat maaseudulla valokuvausta varsinaisen ammattinsa ohella 1800–1900-lukujen vaihteessa ja 1900-luvun alkupuolella. Kyläkuvaajille valokuvaus ei ollut pääasiallinen ammatti, toisin kuin esimerkiksi kiertävillä valokuvaajilla, mutta he erosivat valokuvauksen harrastajista kuvaamalla myös muuta kuin välitöntä perhepiiriään. Körkkö kuvasi Kemijokivarren kylissä 1920–1950-luvuilla. Lue lisää kyläkuvaajista.

Nätti ja Matti -dokumenttielokuva perustuu Matti Körkön Totto ry:n valokuvakokoelman valokuviin, joiden vaativan kuvankäsittelyn on tehnyt maakuntamuseon valokuvaaja Jukka Suvilehto. Mielenkiintoinen Rovaniemen paikallishistoria Körkön valokuvien kautta on nähtävissä myös TOTTO-kalentereissa Kahavia ja muita iloja 2020 ja Kyläläisiä ja kotieläimiä 2021. Myös seuraava kalenteri tulee koostumaan hänen valokuvistaan. 

Matti Körkön kuvakokoelma on laaja: negatiiveja on 2255 kappaletta, joista suurin osa lasinegatiiveja. Voimme olla kiitollisia hänen lapsilleen, jotka lahjoittivat aineiston Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:lle. Körkön kuvat saivat arvoisensa kohtelun: negatiivit puhdistettiin, digitoitiin, asiasanoitettiin ja arkistoitiin Nätti-Jussi - hankkeessa 2017–2018. Digitointiprosessi ja kuvien tunnistaminen jatkuivat vuoden 2019 aikana. Negatiiveja säilytetään Lapin maakuntamuseossa, ja kuvat on tallennettu Lapin maakuntamuseon Cumulus-tietokantaan kaikkien katsottavaksi. 

Matti Körkön kuvat on katsottavissa Lapin maakuntamuseon kokoelmaselaimessa http://cumulus.rovaniemi.fi/kuvakokoelma/ 
hakusana: Körkkö, Matti

Katso elokuvan traileri ja making-of kuvia tästä.