Suomen Kotiseutuliitto jakoi 15 500 euroa apurahoja kotiseututyöhön

10.11.2021

Suomen Kotiseutuliitto on jakanut toisen ja viimeisen erän Kotiseudulle-apurahoja. Apurahan saivat Pohjois-Karjalan Kotiseutuyhdistysten Liitto Joensuussa, Mikkeli-Seura, Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto Rovaniemellä, Kesälahti-Seura Kiteellä, Hauho-Seura Hämeenlinnassa ja Härmä-Seura Alahärmässä Kauhavalla.

Kotiseutuliitto jakoi tällä kertaa yhteensä 15 500 euroa apurahoja uutta kehittävään, innovatiiviseen kotiseututyöhön. Apurahat olivat 2000—3000 euron suuruisia. 

Apurahojen jakamisessa painotettiin tällä kertaa toimintaa uudenlaisen kotiseututyön toimintamallien kehittämiseen ja levittämiseen, kestävää kehitystä edistävää kotiseututyötä, lasten ja nuorten kotiseututoimintaa, vuorovaikutteisuutta, asukkaiden tasavertaisuutta ja kulttuurista moninaisuutta, alueellisiin koulutus- tai kehittämistapahtumia ja viestintäkampanjoita. Kriteerinä oli myös mallin käyttökelpoisuus muualla.

Taustalla keräys

Kotiseudulle-varat on koottu Suomen Kotiseutuliiton organisoimalla Kotiseudulle-keräyksellä. Keräyksen alkuperäisenä tavoitteena oli perustaa säätiö, jonka tehtäväksi määriteltiin paikallisen kotiseututyön ja kotiseutututkimuksen tukeminen. Nyt varat käytetään samaan käyttötarkoitukseen mutta suoraan ilman säätiötä.

Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maan suurimmista kansalaisjärjestöistä. Kotiseutuliitto vaalii kulttuurin monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä, nostaa esille paikalliskulttuureita, tukee kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun. Liiton jäsenistöön kuuluu yli 700 kotiseutu-, kaupunginosa- ja muuta yhdistystä, 102 kuntaa ja maakuntien liitot. Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista.


Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto, Rovaniemi (Lappi), 2 400 euroa

Perinnettä leikkien – kotiseutumuseo perinnetyön elämys- ja oppimiskeskuksena kohderyhminä lapset ja nuoret

Perinnettä leikkien -hankkeen tarkoituksena on kehittää Rovaniemen kotiseutumuseosta myös lapsia ja nuoria houkutteleva kotiseutu- ja perinnetyön elämys- ja oppimiskeskus. Tavoitteena on tuottaa kyläyhteistyöhön esimerkki lasten ja nuorten museopolusta, jonka varteen on piilotettu etsittäviä satuhahmoja ja kotisivuista, jonne on laadittu museokäynnille houkuttelevia ennakkotehtäviä. Museon perinnehuoneeseen sijoitettava kartta toimii laajasti alueen kylien lasten ja nuorten palvelujen markkinoinnin apuvälineenä.

Ks. tarkemmin tästä. 

Pohjois-Karjalan Kotiseutuyhdistysten Liitto, Joensuu (Pohjois-Karjala), 3 000 euroa

Miun kotiseutu – ylisukupolvinen yhteistyöhanke

Hankkeen tarkoituksena on ylisukupolvisen kotiseututyön toimintamallin jalkauttaminen Pohjois-Karjalaan. Maakunnan kouluille ja kuntien nuorisotoimelle sekä aikuisväestölle suunnattu tiedotus- ja yhteistyökampanja toteutetaan yhteistyössä maakunnan kotiseutuyhdistysten ja -museoiden, Pohjois-Karjalan museon ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton kanssa. Hankkeessa hyödynnetään Ylisukupolvinen kotiseututyö -verkko-opasta ja Mestarit & kisällit -hankkeen kokemuksia ja verkostoa.

Mikkeli-Seura, Mikkeli (Etelä-Savo), 3 000 euroa

Digitaalinen seikkailupeli – peli Mikkelin paikallishistoriasta pelattavaksi autenttisilla paikoilla

Etupäässä lapsille ja nuorille suunnattu seikkailupeli opettaa historia- ja paikkatuntemusta uudella tavalla. Peliä pelataan älylaitteella, yksin tai ryhmässä. Mobiilipaikannukseen perustuvaa peliä pelataan ulkona paikallishistorian autenttisilla paikoilla. Tarkoitus on löytää kaikki pelissä olevat rastit ja siten suorittaa peli loppuun. Rastit nostavat esiin historiallisesti merkittäviä paikkoja ja henkilöitä. Peliä pelataan ulkona kaupunkiympäristössä.

Kesälahti-Seura, Kesälahti, Kitee (Pohjois-Karjala), 2 800 euroa

Kestävä kotiseutu – kestävän kehityksen työkirja kotiseututyöhön

Hankkeessa tutkitaan missä ja miten kotiseutuyhdistysten ja kotiseutumuseoiden toiminnoissa tulisi huomioida ekologiset, taloudelliset, sosiaaliset ja kulttuurilliset vaikutukset sekä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Hankkeessa toteutetaan asiaan liittyvä valtakunnallinen kysely, jossa selvitetään kotiseutuyhdistysten kestävän kehityksen huomioimisen nykytilaa ja suunnitelmia. Hankkeessa tehdään kotiseutuyhdistysten käyttöön kestävän kehityksen työkirja.

Hauho-Seura, Hauho, Hämeenlinna (Kanta-Häme), 2 000 euroa

Herää Halppari! – historiaa digitaalisin muodoin ja uudella kerronnalla laajalle kohderyhmälle kouluista palvelutaloihin

Hauho-Seura ylläpitää Kotkon ulkomuseoalueetta, jonka sydän 1700-luvulla rakennettu Halpparin talo tarinallistetaan esittelemään talonpoikaiselämää ja aikakausia pitäjässä vaikuttaneiden henkilöiden kautta. Apurahalla tuotetaan joulun alla talossa järjestettävään Sota-ajan joulu -tapahtumaan lyhytfilmi, pohjautuen seuran perustajiin kuuluneen talousneuvos Hugo Tupalan kirjoitukseen joulusta sota-aikaan vuonna 1943, kun hauholaiset matkasivat Syvärille viemään JR 44:n miehille joulutervehdyksiä kotipitäjästä.

Härmä-Seura, Alahärmä, Kauhava (Etelä-Pohjanmaa), 2 300 euroa

Härmän käräjätalo – historiaa ja tehokasta uusiokäyttöä, mm. saneerauksen digitaalinen dokumentointi

Härmä-seura on hankkinut Härmän käräjätalon omistukseensa vuonna 2018. Rakennusta on korjattu Museoviraston ja kaupungin kanssa yhteistyössä laaditun kunnostussuunnitelman mukaisesti. Kunnostustyöt ovat käsittäneet vesikaton, yläpohjan kuin hirsirungon. Parhaillaan korjataan rakennuksen sisäosia. Tavoitteena on kotiseututietoisuuden lisääminen, kiinnostuksen herättäminen rakennusperinteeseen ja vanhoihin työtapoihin, oppimisprosessin alku koskien rakennusperinteen hyödyntämistä. Kohde on herättänyt suurta kiinnostusta, ja tiedon jakaminen ympäristöön ja mediaan on oma osansa hankkeesta itse korjaustöiden lisäksi.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Lisätietoja 


Pohjois-Karjalan Kotiseutuyhdistysten Liitto, Joensuu

hallituksen puheenjohtaja Pentti Kuokkanen, p. 045 131 5156, sähköposti: pentti.kuokkanen@pp.inet.fi


Mikkeli-Seura, Mikkeli

Leena Hangasmaa, leena.hangasmaa@gmail.com, puh. 044 557 0204 


Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto, Rovaniemi

Lisätietoja:

Kaija Sälevä, puh. 040 756 9042, email: skaija@gmail.com


Kesälahti-Seura, Kitee

Pentti Ojajärvi, puheenjohtaja, 0504055927, penttiojajarvi@gmail.com


Hauho-Seura, Hämeenlinna

Jouni Lehtonen, puh. 040 58 93313, jouni.lehtonen@santramedia.fi


Härmä-Seura, Kauhava

Mediayhteyshenkilö: Heidi Alahuhta, puh. 0407356281, heidi.alahuhta@tuni.fi 


Totto ry:n kohderyhminä lapset ja nuoret: perinnettä leikkien. Kuva Mervi Löfgren Autti.