Marjetanpäivän juhla 17.7.2022

24.7.2022

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n Marjetanpäivän juhlaa vietettiin perinteisin menoin 17.7.2022. Juhlamessu oli Rovaniemen kirkossa klo 10. Sen toimitti kappalainen Topi Litendahl. Juhla alkoi Rovaniemen kotiseutumuseon kartanolla klo 13.

Sää suosi tilaisuutta, joten ohjelmassa voitiin edetä käsiohjelman suunnitelman mukaan. 

Juhlan avaussanat esitti yhdistyksen puheenjohtaja Esko Oikarinen.

Kotiseutumuseon talonmiespariskunta Armi ja Sauli Luiro siirtyvät heinäkuun lopussa ansaituille eläkevuosille. Kiitokseksi 18 vuoden aherruksesta kotiseutuyhdistys kotiseutuyhdistys luovutti Armille Totto-kaulakorun ja Saulille Totto-kravattineulan.

Juhlapuheen piti Lapin maakuntamuseon uusi johtaja Hanna Kyläniemi. Hänen puheensa aihe oli Kesäisiä ajatuksia kotiseudusta ja museoista

Rovaniemen kalevalaiset tuulettivat kansallispukuja Tellervo Enbusken johdolla.

Peräpohjolan puku
Rovaniemen puku

Neuvokkaan Raamaryhmä esitti Unto Matinlompolon tekstiin perustuvan vuoropuhelun.

Museopalvelutoiminnan puheenjohtaja Kerttu Oikarinen esitteli Myllytontun polun.

Juhlan päätössanat esitti varapuheenjohtaja Marketta Harju-Autti.

Musiikista vastasi perinteiseen tapaan Rovaniemen VPK:n soittokunta Ali Kolehmaisen johdolla.

Juontajana oli Maarit Simoska.

Varraslohen paistaminen

Marjetanjuhlaan kuuluvan varraslohen paistaminen aloitettiin viikolla, jo muutamia päiviä aikaisemmin. Vartaita liotettiin vedessä, jotta ne kestävät paistamisen. Lohen sitomiseen käytettävät koivunvitsat haettiin metsästä. Ne puhdistettiin ja pehmennettiin. Lohi suolattiin lauantai-iltana.

Sitominen ja paistaminen aloitettiin sunnuntaiaamuna kuudelta Pekka Ylikunnarin johdolla. Puolen päivän tienoilla lohi oli kypsää. Emännät alkoivat leikata ja paketoida tätä Marjetanjuhlan herkkua vieraiden ostettavaksi.